Căutare Live

INS: Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.202 lei în februarie, în creştere cu 9,2% faţă de februarie 2019

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.202 lei în februarie, în creştere faţă de luna precedentă cu 13 lei (+0,4%) şi cu 9,2% faţă de februarie 2019, potrivit datelor transmise joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"În luna februarie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.243lei, cu 18 lei (+0,3%) mai mare decât în luna ianuarie 2020. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.202 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 13 lei (+0,4%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.488lei), iar cele mai mici înhoteluri şi restaurante (1.781 lei)", arată datele INS.

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,2%.

În ceea ce priveşte câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 106,0% pentru luna februarie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Indicele câştigului salarial real a fost 100,1% pentru luna februarie 2020 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 217,3%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2020.

"În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an", arată datele INS.

În luna februarie2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic,nivelul câştigului salarial mediu net a crescut uşor faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

"Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 21,7% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11,1% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii; între 3% şi 9,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de editare, tranzacţii imobiliare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; între 1,5% şi 3% în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor textile, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor", arată INS.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2020 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 24,7% în extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 20,2% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 3,5% şi 11% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 1,5% şi 3% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, colectarea şi epurarea apelor uzate.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+2,2%), respectiv administraţie publică (+0,9%). În sănătate şi asistenţă socială câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-0,6%) comparativ cu luna precedentă.

Citește și
Colaj cu Fetița Zurli, în custumul ei specific
Cum arată Fetița Zurli într-o zi obișnuită, când renunță la costumații și machiaj. Imagini rare cu Vero Căliman
Cum arată Fetița Zurli într-o zi obișnuită, când renunță la costumații și machiaj. Imagini rare cu Vero Căliman
copil cu pachet de scoala
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? Cum arată acum frumoasa Bianca Neagu
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? Cum arată acum frumoasa Bianca Neagu
Mai multe articole


Sursa : news.ro

STUDIU Coface: Insolvenţele vor creşte la nivel global cu 25% în acest an. 68 de ţări vor intra în recesiune... Leul s-a apreciat joi la 4,8278 unităţi pentru un euro...
Parteneri
Obiceiuri pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani. Cum să-ți păstrezi silueta
Pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani este extrem de important să ai o dietă echilibrată și să eviți produsele care ar putea duce la acumularea kilogramelor în plus. Grăsimea abdominală mai este cunoscută drept grăsime viscerală și este în general periculoasă sănătății tale.
Catine.ro
Ultimele știri