Antena Căutare

INS confirma: Alimentele si combustibilii, in topul scumpirilor

Institutul National de Statistica (INS) a confirmat valul de scumpiri, atat la alimente cat si la celelalte produse, asa cum prevazusera economistii. In topul preturilor majorate sunt cartofii, urmati de combustibili.


Preturile de consum au crescut cu 0,6% in ultima luna, potrivit INS.

Marfurile alimentare s-au scumpit in luna martie cu 1,17% fata de februarie. Majorari importante sunt la cartofi, asa cum s-a intamplat si in lunile trecute. Acestia sunt mai scumpi cu 6,59%. Fructele proaspete au fost mai scumpe in martie cu 5,26% fata de luna anterioara, iar costul zaharului a crescut cu 6,05%.

Ouale sunt si ele mai scumpe cu 5,53% de luna trecuta. Scumpiri de peste 1% s-au inregistrat la faina si paine, la alte legume, dar si la conserve, la ulei si la mierea de albine.

La categoria marfurilor nealimentare, preturile au avansat in medie cu 0,51% in martie fata de februarie. Cele mai mari cresteri de preturi au fost la combustibili, de 2,25%.

Tarifele pentru servicii sunt singurele care s-au diminuat usor in ultima luna, cu 0,34%, datorita aprecierii leului fata de moneda unica europeana si dolar. Au scazut si preturile la serviciile de transport aerian si telefon.

De la inceputul anului, scumpiri de peste 10% au fost inregistrate la legume si fructe proaspete. Totodata, pretul combustibililor a urcat in martie cu 4,57% fata de luna decembrie 2010, cartile, ziarele si revistele s-au scumpit cu 5,18%, costul energiei termice a urcat cu 3,4%, iar tutunul si tigarile - cu o pondere importanta in cosul de consum - s-au scumpit cu 2,43%.

Si inflatia anuala a depasit prognozele specialistilor de la inceputul anului. Cifrele statistice arata ca inflatia a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008. Oficial, BNR a anuntat insa ca pentru acest an tinteste o inflatie de 3,4% plus/ minus un punct procentual.

sursa:Antena3

Franklin Templeton: Daca Petrom nu era privatizat, acum benzina era 8 lei litrul... La un pas de incapacitate de plata: 30 de orase mici au imprumutat 1,2 mld. lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x