Antena Căutare

INS: Exporturile si industria au tras economia in jos

Exporturile si industria au tras economia in jos. Datele Institutului National de Statistica arata negru pe alb ca aceste sectoare au inregistrat scaderi in primele trei luni ale anului.

Per total, economia romaneasca a scazut in primul trimestru cu 0,1% si s-a intors in recesiune. Scaderea putea fi si mai mare, daca nu ar fi fost agricultura si comertul.

Institutul National de Statistica a anuntat miercuri datele estimate pentru primul trimestru, care confirma evolutiile anuntate in comunicatul semnal, respectiv o scadere a PIB fata de trimestrul IV din 2011 cu 0,1%, dar o majorare cu 0,3% fata de primul trimestru de anul trecut.

PIB-ul s-a cifrat la 109,7 miliarde lei in preturi curente serie bruta, respectiv de 145 de miliarde lei in preturi curente, serie ajustata sezonier.

Intrucat PIB-ul a coborat doua trimestre consecutive in raport cu trimestru precedent, economia se considera ca a intrat in recesiune tehnica.

Potrivit INS, agricultura, silvicultura si pescuitul a fost ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2%, urmata de informatii si comunicatii, cu 2,6%, comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante cu 0,7% si activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii, cu 0,6%.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-5,8%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-5,0%).

O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,4%), tranzactii imobiliare (-1,0%), constructii (-1,2%) si intermedieri financiare si asigurari (-1,2%).

EximBank pune la dispozitia agentilor economici informatii privind riscurile contractarii cu parteneri de afaceri din 76... Ce sfaturi le-ar da grecii antici grecilor moderni pentru a iesi din criza...
Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană
Trecerea la ora de vară 2023 se face pe data de 26 martie. Totuși, foarte multe țări din...
Horoscopul zilei de 22 martie 2023. Racii se vor face remarcați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 martie 2023 spune că Racii dau dovadă de putere și perseverență...
Parteneri
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x