Antena Căutare

INS: Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, faţă de anul trecut

Produsul Intern Brut a înregistrat în primul trimestru o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu anul trecut, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat.

"Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2020, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 91 din 7 aprilie 2020", arată INS.

Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă, precizează INS.

"Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei", se arată în comunicatul INS.

Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul I 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,3%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 2,7%.

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut, în trimestrul I 2020, a înregistrat o creştere cu 2,4%.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul I 2020 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2019, publicată în comunicatul de presă nr. 91 din 7 aprilie 2020. Astfel: rezultatele trimestrului I 2019, comparativ cu trimestrul IV 2018, au fost revizuite de la 101,1% la 101,5%; rezultatele trimestrului II 2019, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 100,9% la 100,6%; rezultatele trimestrului III 2019, comparativ cu trimestrul II 2019, au fost revizuite de la 100,6% la 100,5%; rezultatele trimestrului IV 2019, comparativ cu trimestrul III 2019, au fost revizuite de la 101,5% la 101,2%", informează INS.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.


Sursa : news.ro

Românii au cheltuieli tot mai mari. Cartofii se vând cu sume record, aproape de prețul unui kilogram de carne... INS: Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 32,6% în primul trimestru, faţă de trimestrul I 2019...

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Cum poți scăpa de mucegaiul din casă. Sfaturi utile din partea experților în curățenie
Apariția mucegaiului în interiorul locuinței este o problemă cu care se confruntă multe...
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2022. Fecioarele vor întâmpina greutăți astăzi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2022 spune că Fecioarele ar trebui să se mai odihnească....
Parteneri
Modele de brazi împodobiți în 2022. Care sunt trendurile pentru anul acesta
Catine.ro
Ultimele știri
x