Antena Căutare

INTERVIU cu Jeffrey Franks: "In Romania, imi plac sarmalele si economia"

Invata romana la Washington cu un profesor, savureaza sarmale, isi face cumparaturile la supermarket si deseori mananca in camera de hotel. Nu ii place inflatia din Romania, crede ca BNR va reusi sa o domoleasca, dar in acelasi timp sustine ca preturile sunt mici fata de restul Uniunii Europene, adecvate oarecum puterii de cumparare a romanilor. Ii plac romanii pe care ii cumpara cu latino-americanii. Ne asigura insa ca nu sunt multe asemanari intre economiile Romaniei si Argentinei, unde a lucrat in echipa care a contribuit la programul FMI in urma careia statul latin aproape ca a intrat in faliment.

Jeffrey Franks a acordat un interviu in exclusivitate Jurnalului National in care spune cum i-ar placea sa arate Romania anului 2013.

Jurnalul National: Este economia Romaniei un Titanic care risca sa se prabuseasca?

Jeffrey Franks: Nu, nu cred asta. Cred ca economia este stabila acum. Daca as vrea sa folosesc o metafora as zice ca economia Romaniei a trecut printr-o furtuna imensa si acum tocmai iese cu bine pe partea celalta a furtunii. Eu cred ca viitorul este pozitiv.

Ati facut o comparatie care i-a pus pe gaduri pe multi. Cea cu operatia care a reusit, dar pacientul risca sa moara. Cum vine asta? De ce nu avem crestere economica daca programele guvernului, girate de FMI, sunt bune?

In primul rand, vreau sa zic ca nu am spus asta presei, nu am fost citat cand s-a zis asta. Trebuie sa aveti mare grija sa nu citati gresit in astfel de situatii. Uitati cum vad eu. Economia, Romania, a trecut printr- o perioada dificila, ultimul an a fost foarte greu, nu exista dubiu in aceasta privinta. Am intrat in criza, prost pregatiti pentru a face fata acestei crize mondiale si ca si rezultat a fost mai greu pentru Romania decat pentru alte tari care au fost chiar mai bine pregatite. Am facut niste lucruri foarte dificile pentru a stabiliza economia dar arata mult mai bine. Deci, deficitul fiscal coboara, deficitul contului curent e mult mai jos, exportul a crescut, sectorul financiar e stabil. Multe semnale bune pentru viitor.

Sunt vesti bune, stim asta. Ba chiar Banca Nationala are o multime de rezerve internationale, PIB va creste si totusi de ce nu vin investitorii?

Pai investitorii se uita pe tot globul pentru cele mai bune oportunitati in care sa investeasca si daca Romania vrea sa atraga investitorii atunci trebuie sa fie una din cele mai bune zone in care sa fii tentat sa-ti bagi banii. Cred ca am facut imbunatatiri majore in a avea un mediu stabil macro-economic pentru investitori, dar investitorii vor sa vada si ca pot construi afaceri. Pt genera locuri de munca mai multe in Romania decat in alte tari? Sa zicem ca vrei sa infiintezi o fabrica in Romania, Bulgaria, Ungaria, Republica Ceha. Te uiti la multe astfel de tari... asa ca Romania trebuie sa aibe politici care sa-l faca pe investitor sa zica <>. Desi am facut progrese in privinta asta, dar mai sunt multe de facut.

Ce facem gresit?

Nu absorbim fondurile UE la fel de bine precum am putea si rezultatul este ca nu avem o infrastructura foarte buna pentru investitori. Avem nevoie de imbunatatiri in sectorul energetic, in sectorul transporturilor. Cai ferate mai bune, strazi mai bune, mai multe autostrazi, capacitati de productie mai bune. Avem nevoie de stabilitate politica astfel incat investitorilor sa nu le fie frica ca legile se schimba de la o zi la alta.

De ce acum nu mai este nevoie sa luam banii de la FMI, iar pana acum o luna-doua, Guvernul se chinuia sa treaca legi prin Parlament astfel incat sa putem lua banii de la FMI? Ce s-a schimbat?

CITESTE tot interviul in Jurnalul National!

Salariul mediu net: 1.496 lei in decembrie, scadere reala de 6,2% intr-un an... Casa de Sanatate renunta la solicitarea certificatului de atestare fiscala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x