Antena Căutare

IT: Raiduri antipiraterie la societati comerciale si in online

In anul 2010, au avut loc mai mult de 250 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 45 de controale in cazuri de distribuire de software pirat. In momentul acestor verificari, politistii au ridicat peste 21.000 de CD/DVD-uri, a declarat azi, intr-o conferinta de presa, comisar-sef Dan Bucur, directorul Directiei de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Recent, o companie din Timisoara, specializata in arhitectura, consultanta tehnica si de proiectare, a fost verificata de IPJ Timis si s-au gasit pe computerele companiei programe pentru calculator apartinand membrilor BSA (Business Software Alliance), in valoarea totala de peste 130.000 de euro, pentru care reprezentantii societatii nu au putut prezenta licente valabile. Dupa verificare, compania a achizitionat licente pentru programe pentru calculator necesare in desfasurarea activitatii. Cazul este in curs de investigare.

De asemenea, deciziile de condamnare in alte trei cazuri de distribuire de software preinstalat fara licenta pe calculatoarele vandute au devenit definitive in 2010. Este cazul SC Damfis Computer SRL, din Timisoara, SC Caldor Systems SRL, din Blaj, si SC Infosib SRL, din Sibiu.

Tribunalul Galati a condamnat, in octombrie 2009, pe administratorul SC Planimetru SRL la amenda penala in valoare de 10.000 de lei; in plus, compania si administratorul sau au fost obligati in mod solidar la plata de despagubiri in valoare de peste 10.000 de euro catre membrii BSA al caror software a fost utilizat fara detinerea licentelor corespunzatoare. Curtea de Apel Galati a respins apelul inculpatului in martie 2010.

Tribunalul Bucuresti a pronuntat, in luna iunie 2010, prima condamnare din Romania intr-un "caz de Torrente": www.kartel.ro. Inculpatul a fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, site-ul a fost inchis. In plus, el urmeaza a plati despagubiri catre titularii de drepturi incalcate, inclusiv membrii BSA. Condamnarea a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, printr-o decizie penala pronuntata in octombrie 2010.

Sursa: Jurnalul National

Traian Basescu: "Acordul cu FMI ramane in picioare"... Andreea Vass: Salariul minim va creste in 2011 cel putin cu rata inflatiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x