Antena Căutare

Jeffrey Franks: BNR trebuie sa-si ajusteze politicile pentru a se atinge tinta de inflatie în 2012

Seful echipei FMI, Jeffrey Franks, este de parere ca BNR trebuie sa-si ajusteze politicile in urmatoarele luni pentru a se putea atinge tinta de inflatie in 2012. Acesta avertizeaza ca, in cazul in care nu va finaliza proiectele de preaderare, Romania ar putea fi nevoita sa returneze 1,5 miliarde de euro. Franks a sustinut o declaratie de presa cu ocazia finalizarii misiunii Fondului Monetar International in Romania pentru prima evaluare a acordului preventiv de 3,6 miliarde de euro.

Desi exista asteptari ca inflatia sa scada in a doua jumatate a anului, BNR va trebui sa ramana vigilenta fata de un nou val de presiuni inflationiste si va fi nevoita sa-si ajusteze politicele in urmatoarele luni pentru a se putea atinge tinta de inflatie din 2012.

Pe front fiscal, rezultatele sunt incurajatoare, insa tinta de deficit de 3 % in 2012 va fi totusi o provocare, in atingerea careia esentiala va fi rezistenta la presiunea politica de a majora cheltuielile inainte ca imbunatatirea administrarii fiscale sa produca rezultatele scotate.

Seful FMI le-a sugerat autoritatilor sa-si indrepte atentia spre cresterea sustenabila a economiei si sa asigure continuitatea in politica economica. Prima provocare, considera Jeffrey Franks, este eliminarea problemei reaparitiei arieratelor.

Guvernul inregistreaza progrese in absorbtia fondurilor structurale ale UE, insa eforturile in acest sens trebuie dublate, a mai spus seful FMI. Romania ar putea fi obligata sa returneze 1,5 miliarde de euro, daca proiectele de preaderare nu sunt realizate pana la finalul anului 2011, a atras atentia Franks.

"Guvernul realizeaza progrese in absorbtia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente si eforturile in acest sens trebuie dublate. Trebuie ca proiectele cu prioritate redusa sa fie abandonate pentru ca eforturile sa se concentreze pe domeniile in care absorbtia creste foarte rapid (...) Romania risca sa fie obligata sa returneze pana la 1,5 miliarde euro, sume deja platite, daca aceste proiecte nu sunt finalizate pana la sfarsitul acestui an", a spus seful FMI.

In ceea ce priveste sectorul bancar, Jeffrey Franks a estimat o revigorare a creditarii in acest an.

Sursa: Antena3

Adrian Vasilescu: De ce euro in 2015 si nu in 2024... Oltchimul risca lichidarea daca nu va fi privatizat in acest an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x