Antena Căutare

Jeffrey Franks: Problemele din Europa ar putea lovi dur Romania

Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a acordat agentiei Agerpres un interviu in care a facut referire la efectele crizei financiare internationale dar a facut si o analiza a evolutiilor macroeconomice din Romania.

As spune ca acum Romania este mai rezistenta la socuri decat in 2008. Deficitul de cont curent si cel fiscal sunt mult mai mici. Si inflatia s-a diminuat. Sistemul bancar roman bine capitalizat si supravegheat indeaproape de BNR. Problema cu care ne confruntam acum este ca alte zone ale Europei au devenit deosebit de fragile, iar problemele de acolo ar putea lovi dur Romania", a declarat Jeffrey Franks.

Suntem in curs de a revedea prognoza de crestere si vom anunta rezultatul la finalul apropiatei noastre misiuni in Bucuresti. Cresterea in 2012 va fi mai mica decat cea pe care o anticipasem. Si asta din cauza efectelor problemelor cu care se confrunta restul Uniunii Europen", a adaugat Franks.

Intrebat daca exista sansa ca anul 2012 sa aduca cresteri salariale, Franks a precizat ca exista anumite rezultate care incep sa se faca simtite.

In sectorul privat au avut loc mariri de salarii, desi ele raman modeste. Somajul a mai scazut si s-a lansat procesul de creare a unor noi locuri de munca. In sectorul public, capacitatea guvernului de a creste lefurile va depinde in mod crucial de reducerea in continuare a numarului de personal si de posibilitatea cresterii veniturilor la buget, astfel incat sa se formeze resurse pentru marirea lefurilor", a declarat Franks.

Totusi, oficialul a tinut sa avertizeze ca problemele actuale din zona euro au fost resimtite in intreaga Uniune Europeana si dincolo de hotarele acesteia. „Romania nu poate face exceptie".

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Conservator englez: Platim pentru a salva o moneda pe care nici macar nu am adoptat-o... Raport confidential: Grecia are nevoie de dublul sumei promise in pachetul de salvare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x