Antena Căutare

Jeffrey Franks: Romania ar putea primi o transa suplimentara de la FMI

Romania ar putea primi pana la sfarsitul lunii decembrie o noua transa de la FMI, a anuntat seful misiunii FMI in Romania, in urma unei intalniri cu oficialii BNR. Jeffrey Franks a precizat ca banii vor intra in rezerva BNR. Delegatia FMI se intalneste luni cu mai multi oficiali ai statului roman, printre care si lideri ai sindicalistilor si reprezentanti ANAF.

"Ei (BNR) ar urma sa primeasca o transa suplimentara pana la finele anului. Prin urmare, cred ca pozitia bancii centrale este foarte buna",


Delegatia Fondului Monetar International se intalneste luni cu mai multi oficiali ai statului roman. Primul care a purtat discutii cu oficialii FMI a fost guvernatorul Bancii Nationale. Reprezentantii fondului au programate intalniri cu delegatii ale sindicalistilor si reprezentantii ANAF.

Una dintre problemele discutate de reprezentantii Fondului cu oficialii romani este cea a arieratelor neplatite de Guvern. FMI s-a limitat in acest caz numai la derogari, iar companiile private nu si-au primit banii nici acum.

O alta problema care va fi inclusa in discutiile din aceasta saptamana este restructurarea companiilor de stat, cu precadere cele din Ministerul Transporturilor. Desi delegatia condusa de Jeffrey Franks a avut discutii cu ministrul Economiei, Ion Ariton, despre privatizarea companiilor de stat, solutiile pentru eficientizarea acestora nu au fost definitivate.

Probleme exista pentru Executiv si la nivelul salariului minim pe economie. Desi Guvernul condus de Emil Boc dorea ca salariul minim sa fie de 640 de lei, Jeffrey Franks a declarat ca trebuie analizat foarte serios impactul unei asemenea masuri asupra bugetului.

Nici in privinta deficitului bugetar, cerintele Guvernului nu au fost acceptate. Reprezentantii Fondului nu au fost de acord cu un nivel mai mare de 4,4% din Produsul Intern Brut.

In cea de-a doua parte a lunii decembrie, boardul FMI va decide daca Romania va primi o noua transa din acordul de imprumut, pe baza evaluarii misiunii Fondului, care se incheie pe 1 noiembrie.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI si UE in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro. Tara noastra a primit pana acum de la FMI transe in valoare de 11,6 miliarde de euro.

Foto: Intactimages

Leul castiga teren in fata euro... Asesoft a preluat Realitatea TV...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x