Antena Căutare

Jurnalistii au invins Fiscul: TVA retroactiva pentru drepturile de autor, abrogata

Curtea de Apel a abrogat Normele Metodologice intocmite de Fiscul condus de Sorin Blejnar, prin care s-a introdus in mod abuziv plata TVA retroactive pentru drepturile de autor. Hotararea este definitiva si executabila, dar este supusa recursului. Statul nu va mai face acest pas insa, dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu ministrul de Finante ca sa gaseasca o solutie saptamana viitoare pentru anularea TVA-ul la drepturile de autor.

" A fost o masura luata de fosta conducere ANAF impotriva jurnalistilor in special si as vrea sa dau un semnal foarte clar ca, desi sigur ca si Guvernul actual e criticat si este normal, nu trebuie sa folosesti instrumente fiscale ca sa lupti impotriva mass-media", a spus Ponta.

Un grup de 30 de ziaristi, actori si cantareti au dat in judecata in anul 2011 Ministerul de Finante si ANAF, fiind reprezentati in Instanta de avocatul Gheorghe Piperea. " Suntfericit, dupa ce am fost azi foarte emotionat. Guvernul nu va mai trebui sa gaseasca nici o solutie pentru ca am anulat eu in Instanta aceasta hotarare ilegala", a declarat pentru Jurnalul National, Piperea.

Acesta a mai adaugat ca " din 100 de avocati, 99 ar fi spus anul trecut ca aceasta decizie este legala, doar 1% , printre care m-am numarat si eu am spus ca este ilegala". Avocatul Gheorghe Piperea a mai precizat ca Guvernul va fi nevoit sa plateasca cheltuieli de judecata celor 30 de artisti si ziaristi. " Nu-mi este clar care sunt sumele, insa nu sunt mari, Problema este sa aflam cine este responsabil de situatia creata pentru ca nu este norma;l sa platim tot noi, contribuabili, greselile pe care le-au facut unii demnitari", a mai spus Piperea.

Fiscul, condus de Sorin Blejnar, a inceput vanatoarea de jurnalisti, realizatori TV, analisti politici, artisti sau analisti financiari pe care a vrut sa-i transforme din contribuabili onesti in infractori fiscali.

Fostii sefii ANAF au sustinut ca toate persoanele care au desfasurat activitati independente si au depasit cumulat, pe mai multi ani, plafonul de 118.000 de lei aveau obligatia sa se inscrie ca platitori de TVA si sa achite anual aceste taxe. Problema a fost ca oamenii nu au stiut despre aceasta obligatie iar Fiscul nu i-a anuntat, decat retroactiv.

Sursa: Jurnalul National

BCE a oprit finantarea unor banci grecesti... Tipografia britanica de bancnote a pregatit negativele cu Drahme...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x