Antena Căutare

Legumele, fructele şi carnea de porc, în topul scumpirilor la început de an. Românii plătesc 5 lei pe kilogramul de cartofi

Legumele, fructele şi carnea de porc sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie a acestui an, iar în sectorul serviciilor tarifele în transportul aerian au crescut cu 50,3%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Legumele, fructele şi carnea de porc, în topul scumpirilor la început de an. Românii plătesc 5 lei pe kilogramul de cartofi
Primele scumpiri în 2020

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în ianuarie preţul legumelor şi al conservelor de legume a urcat cu 3%, cel al fructelor proaspete cu 2,81%, în timp ce carnea de porc a fost mai scumpă cu 1,78%. În prima lună a acestui an niciun produs alimentar nu s-a ieftinit. Creşterile de preţuri în sectorul mărfurilor alimentare au fost de 0,41%.

Pe partea de servicii, în afară de transportul aerian, care a cunoscut o creştere semnificativă de preţ, scumpiri au fost consemnate şi în cazul serviciilor poştale, care au avut tarife în creştere cu 7,40%, şi al transportului interurban, cu un plus de 1,44%. Scăderi de tarife au fost consemnate la telefonie - minus 0,6%. În ansamblu, serviciile au fost mai scumpe cu 0,43% în ianuarie 2020.

Tutunul și țigările au înregistrat și ele scumpiri

În ceea ce priveşte sectorul mărfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 1,63%, în timp ce preţul combustibililor a scăzut cu 2,1%. Pe total mărfuri nealimentare, preţurile au crescut cu 0,02% în ianuarie faţă de decembrie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,6% în luna ianuarie a acestui an, de la 4% în luna decembrie a anului trecut, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4,01%, iar mărfurile nealimentare cu 2,68%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum în luna ianuarie 2020 comparativ cu luna decembrie 2019 au crescut cu 0,4%

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Ascendis ţinteşte afaceri de peste 10 milioane de euro în 2020... Profitul net al Oil Terminal Constanţa a crescut de aproape nouă ori anul trecut, la 2,42 milioane lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x