Antena Căutare

Liderii Frantei si Germaniei vor un "guvern economic comun" pentru zona euro in toate statele zonei

Liderii Frantei si Germaniei propun un "guvern economic comun" pentru zona euro si impunerea echilibrului bugetar, prin Constitutie, in toate statele acestei zone.


Pietele financiare nu au reactionat prea bine la rezultatul discutiilor: dupa trei zile de cresteri, bursa de la New York a terminat sedinta in scadere.

Pe fondul crizei datoriilor si al agitatiei de pe pietele financiare, specialistii se asteptau ca Angela Merkel si Nicolas Sarkozy sa incerce sa redea incredere in moneda europeana. Cei doi lideri cred ca euro poate fi intarit prin coordonarea politicilor fiscale si bugetare nationale de catre un guvern comun. Acesta nu ar fi, de fapt, o institutie noua.

"Acest guvern economic va fi constituit din consiliul sefilor de stat si de guvern. El se va reuni de doua ori pe an si chiar mai des, daca va fi necesar", a precizat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Presedintele Sarkozy si cancelarul Merkel mai doresc ca statele zonei euro sa inscrie in Constitutii asa-numita "regula de aur": obligatia de a avea, in permanenta, un buget echilibrat.

"Este o regula de bun simt, care trebuie sa duca la reducerea deficitelor si a datoriilor publice", a adaugat Sarkozy.

O alta propunere comuna este o taxa pe tranzactiile financiare, care ar reduce speculatiile. Angela Merkel si-a reafirmat, insa, opozitia fata de crearea "euro-obligatiunilor" care ar permite tuturor statelor din zona euro sa se imprumute cu aceeasi dobanda. Pentru Germania, insa, aceasta ar insemna, practic, cresterea dobanzilor si a cheltuielilor bugetare.

"Ceea ce propunem aici sunt masuri care pot solutiona criza si restabili increderea pas cu pas, prin metode corecte. Dar nu cred ca euro-obligatiunile ne-ar ajuta in aceasta privinta", a declarat Angela Merkel.

Rezultatele intalnirii nu i-au convins pe investitori. Dupa o crestere initiala, euro a scazut fata de dolar, iar indicele bursei de la New York a pierdut aproape 200 de puncte.


Citeste si Antena3

Foto: Intact Images

AEM&E, firma fantoma cu cel mai mare profit din tara: 4 mld. €. Statul nu ia nimic... Zi neagra la bursa. Indicele Dow Jones a scazut cu 4%. Actiunile din Europa au inregistrat noi scaderi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x