Antena Căutare

Lista bancilor care au dat Petrom imprumutul de aproape un miliard de euro

Cel mai mare imprumut acordat vreodata unei companii din Romania, in valoare de 930 mil. euro, a atras un interes puternic din partea tuturor categoriilor de banci, indiferent de talie, printre cei 14 creditori ai Petrom numarandu-se atat banci mari la nivel global, banci cu pozitii puternice in Europa si in regiune, precum si cele mai mari institutii de credit locale.

Liderii consortiului bancar, anuntati inca de saptamana trecuta, sunt BNP Paribas - cea mai mare banca franceza, BRD Groupe Societe Generale - care detine a doua pozitie dupa cota de piata in sistemul local, Citi - un jucator de talie globala, Raiffeisen si Unicredit - ambii cu pozitii foarte puternice in regiunea Europei Centrale si de Est.

Celelalte banci care au pus la dispozitie bani pentru compania petroliera sunt BCR - cea mai mare institutie de credit locala, Banca Transilvania - care detine pozitia nr.3 dupa cota de piata, britanicii de la Barclays, BAWAG (Austria), La Caixa (Spania), grupul financiar olandez ING, gigantul american JP Morgan, banca ungara OTP si japonezii de la Bank of Tokyo - Mitsubishi, potrivit informatiilor solicitate de catre antena3.ro si obtinute de la biroul de presa al Petrom.

Sumele puse de bancheri la dispozitia Petrom, subsidiara a grupului petrolier austriac OMV, sunt atat in euro, cat si in lei.

Creditul este utilizat pentru inlocuirea unor linii de credit contractate in 2008 si 2009, care ajungeau la scadenta anul viitor, si a caror valoare se ridicau la 875 mil. Euro, insa neutilizate la data contractarii noului credit. Banii vor fi folositi pentru acoperirea nevoilor generale ale companiei, inclusiv pentru finantarea programului de investitii, care se situeaza la un nivel de circa 1 mld. de euro pe an.

Noul imprumut este o linie de credit cu maturitate de 3 ani si posibilitate de prelungire pentru inca doi ani consecutivi. Potrivit reprezentantilor Petrom, marja initiala a fost stabilita la 1,90% pe an peste rata de referinta.

La data de 23 noiembrie 2011, creditele contractate și neutilizate, disponibile grupului Petrom, se ridică la aproximativ 1 mld. Euro.

Sursa: Antena3

Scenariu sumbru: Euro ar putea ajunge la 4,4 lei de Craciun... Olli Rehn: “Mai avem zece zile ca sa salvam moneda unica!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x