Un număr de aproape 30.000 locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, atât pentru absolvenții de studii superioare, cât și pentru cei care au absolvit doar învățământul obligatoriu. Se caută și muncitori necalificați, iar salariile sunt în continuă creștere, mai ales pentru cei din sistemul bugetar.
Cele 28.694 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care preia datele furnizate de agenţii economici,
Cele mai multe locuri de muncă la nivel naţional sunt pentru agent de securitate (1.927 locuri de muncă), ucenic (1.342 locuri de muncă), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.203), lucrător comercial (1.118), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.064), manipulant mărfuri (766), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie (652), ambalator manual (620), confecţioner-asamblor articole din textile (610), lăcătuş mecanic (593), vânzător (587), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (535).
1.247 de locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii superioare
Din cele 28.694 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.247 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate, programator, manager, medic, contabil etc), 16.409 pentru persoanele cu studii liceale, postliceale, profesionale, restul locurilor de muncă fiind destinate persoanelor cu studii primare/gimnaziale sau fără studii.
Oferta locurilor de muncă la nivel naţional poate fi consultată pe site-ul ANOFM (www.anofm.ro), la secţiunea Persoane fizice/Locuri de muncă vacante. În ceea ce priveşte locurile de muncă la nivel judeţean, aceste informaţii pot fi vizualizate pe pagina de internet a fiecărei agenţii pentru ocuparea forţei de muncă judeţene/municipale sau la sediul acestora.