Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Film: Jaf in stil italian

Lovitură de proporții!! Zece bănci din România riscă să dispară

Directorul Direcției Stabilitate din cadrul Băncii Naţionale (BNR), Eugen Rădulescu, vine cu un avertisment extrem de dur: România ar putea rămâne fără 10 bănci în următorul deceniu.

Bănci România

Acesta atrage atenţia asupra faprtului că aceste entităţi trebuie să se concentreze pentru a evita riscul de a dispărea de pe piaţă. Cele zece bănci la care face referire Rădulescu au cheltuieli operaţionale foarte mari, care pun sub semnul întrebării şansele de supravieţuire.

La acest moment, există o singură bancă de pe piaţă înregistrează pierderi, însă rezultatele financiare ale tuturor băncilor din sistem au avut o evoluţie sinuoasă în ultimul deceniu, din cauza riscului de credit.

În plus, profitul este concentrat doar la nivelul băncilor mari, mai precis 85% din acesta. Cota de piaţă mare le dă voie acestor bănci să-şi reducă ponderea cheltuielilor fixe şi este asociată şi cu costuri de finanţare mai mici, potrivit digi24.ro.

Primele 10 bănci de pe piaţă românească au costuri operaţionale de circa 50% din venituri, în timp ce, la coada clasamentului, ultimele 10 bănci ajung la costuri şi de peste 100% din venituri. Mai mult, dezvoltarea agresivă a fintech-urilor în România, slăbește cota de piaţă a băncilor tradiţionale.

Eugen Rădulescu avertizează că, în lipsa unor soluţii rapide, ultimele zece bănci din sistem ar putea să nu mai existe peste un deceniu în România.

Recomandari