Antena Căutare

Majorarea salariilor din mediul privat, pentru prima data mai mica decat cresterea inflatiei

In 2010, cresterea medie a salariilor din sectorul privat este de 4,3%, sub inflatia de 7,58%, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers. Pana anul acesta, maririle au fost facute tinandu-se cont de puterea de cumparare si nu de productivitate, trend care a continuat inclusiv in 2009, cand economia s-a contractat puternic. Tarile din regiune au facut ajustari in acest sens de la primele semne de scadere economica.

In conditiile in care Produsul Intern Brut a scazut cu 7,1% in 2009, cresterea salariala in mediul privat a fost de 7,2%, destul de mult peste rata inflatiei de 5,59%, arata un studiu al Pricewa­terhouseCoopers (PwC).

Trendul s-a inversat pentru prima oara anul acesta, avansul fiind cu 40% mai mic in 2010 fata de anul precedent. Angajatii din sectorul privat au pierdut din puterea de cum­parare, in contextul in care cresterea medie a salariilor este de 4,3%, iar in­flatia, de 7,58%. „Avem o economie socia­la. In loc sa ne uitam la produc­tivitate, ne uitam la inflatie si la puterea de cumparare. In 2009, aveam un somaj care permitea gasirea unor angajati cu mai putini bani. Companiile au ales, in schimb, sa-i mentina pe cei pe care ii aveau, sa le creasca salariile si sa le scada bonusurile ulterior", a declarat Horatiu Cocheci, manager la PwC.

Tarile din regiune au trecut, in schimb, la ajustarea salariala in functie de productivitate si de Produsul Intern Brut (PIB) inca din 2009.

De exemplu, Cehia a avut o contractie de 4,1% in 2009, o inflatie de 1%, iar cresterea salariala a fost de doar 2,5%. In anul anterior, la o inflatie de 6,3%, Cehia a marit salariile cu doar 5%. In Slovacia, la o scadere a PIB de 4,7% in 2009 si o inflatie de 1,6%, marirea sala­riala medie a fost de 2,6%. Polonia, sin­gurul stat din UE care nu a intrat in recesiune, a avut o crestere a PIB de 1,8% in 2009, o inflatie de 3,5%, iar cresterea salariala a fost de 5,5%.

Tot articolul, in Financiarul

Incasarile din TVA au crescut in iulie si august cu 31%... Varujan Vosganian: "Romania ar putea adera la zona euro in 2016"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x