Antena Căutare

Marii consumatori de energie pot depune până la sfârşitul anului cereri de finanţare pentru centrale de cogenerare, pentru fonduri nerambursabille de cel mult 15 milioane euro

Uniunea Europeană alocă 60% fonduri europene nerambursabile pentru centrale de cogenerare destinate marilor consumatori de energie, fonduri în valoare de cel mult 15 milioane euro, iar perioada de depunere a proiectelor aferente a fost prelungită până la 31 decembrie 2020.

Investiţia se poate amortiza în cel mult trei ani.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM) a prelungit până la 31 decembrie 2020 perioada de depunere a proiectelor în cadrul anumitor măsuri finanţate din axele prioritare 6 şi 7.

”Uniunea Europeană alocă 60% fonduri nerambursabile, în valoare de cel mult 15 milioane euro, destinate marilor consumatori de energie, prin axa de finanţare POIM 6.4. Fondurile se pot investi în dezvoltarea propriilor centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, ce ar oferi posibilitatea companiilor să îşi producă energia electrică şi termică, necesare desfăşurării activităţii şi obţine reduceri substanţiale în ceea ce priveşte consumul de energie”, anunţă compania de consultanţă REI Finance Advisors, specializată în servicii profesionale pentru atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat destinate companiilor cu activitate pe piaţa din Romania.

Vizate de această finanţare sunt marile companii din domeniul producţiei de lactate, bere, industria alimentară, panificaţie, prelucrarea lemnului, industrie grea sau materiale de construcţii, precum şi alte companii clasificate ca fiind mari consumatori de energie.

“Companiile din domeniul producţiei, cu un consum de energie electrică de minimum 200 tepi şi energie termică de minimum 4.000 h/an, precum şi parcurile industriale sau furnizorii de energie pot solicita fonduri europene în cuantum până la 80% din valoarea investiţiei, în funcţie de dimensiunea companiei. Paşii necesari sunt reprezentaţi de definirea soluţiei tehnice de către un consultant tehnic specializat în cogenerare, estimarea investiţiei, pregătirea studiului de fezabilitate, obţinerea avizelor, pentru ca ulterior să fie necesară pregătirea cererii de finanţare, depunerea proiectului pe platforma Mysmis, evaluarea şi, în final, aprobarea proiectului. Valoarea minimă a investiţiei se ridică la 1,5 milioane euro pentru proiectele la care lucrăm, iar costurile pentru un astfel de proiect pot fi amortizate în cel mult trei ani de la finalizare. Mai mult, avem în lucru şi alte proiecte cu valori ce ajung şi la 35 de milioane euro”, a declarat Roxana Mircea, fondator şi partener al companiei de consultanţă REI Finance Advisors.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.

POIM beneficiază de o alocare financiară de aproximativ 10,8 miliarde euro, din care 6,94 miliarde euro - Fond de Coeziune, 2,28 miliarde euro - Fond European de Dezvoltare Regională şi 1,62 miliarde euro – Cofinanţare.

Preţul energiei, al furnizării şi al reţelei (preţuri fără taxe) a crescut pentru prima dată, de la 0,0846 euro per kWh în prima jumătate a anului 2008, la 0,0959 euro per kWh în prima jumătate a anului 2012 şi, în prezent, este de 0,0875 euro per kWh. Totuşi, ponderea taxelor a crescut în mod constant, de la 13% în 2008 la 30% în 2019.

Potrivit Eurostat, România a înregistrat în prima jumătate a anului trecut cea mai mare creştere (+19,2%) a preţurilor la energia electrică din UE pentru consumatorii non-casnici, în timp ce în Danemarca preţul energiei electrice pentru consumatorii non-casnici a scăzut cu 12,2%.

“Evoluţia constantă a preţului la energia electrică şi creşterea continuă a taxelor a făcut ca tot mai multe companii prezente pe plan local să caute soluţii pentru reducerea costurilor şi eficientizarea producţiei. Am demarat şi obţinut deja numeroase acorduri pentru accesarea fondurilor necesare instalării staţiilor de cogenerare pentru companiile din România care au apelat la noi, în vederea eficientizării procesului de obţinere a finanţării nerambursabile. Ne aşteptăm ca numărul companiilor care vor investi în aceste staţii de cogenerare să crească până la finalul anului şi să depunem cel puţin 20-30 astfel de proiecte cu valori cuprinse între 1,5 şi 35 milioane euro”, a precizat Roxana Mircea.

Firma de consultanţă REI Finance Advisors ţinteşte în acest an implementarea de proiecte cu o valoare totală de circa 300 milioane euro şi depunerea de noi proiecte pentru ajutor de stat şi fonduri europene în valoare de mininum 200 milioane euro.

“Am depus până în acest moment proiecte pentru finanţare în valoare de 140 milioane EUR şi ţinta este să ajungem la implementarea de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 300 milioane euro. Proiectele centralelor de cogenerare ar putea reprezenta un pilon important pentru atragerea de fonduri destinate eficientizării costurilor de producţie. În acest sens, am demarat şi pe această axă discuţii cu companii mari din domeniul procesării laptelui, prelucrării lemnului, producţie de materiale de construcţii şi alte industrii cu un consum ridicat de energie”, a punctat Roxana Mircea.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM) a prelungit până la 31 decembrie 2020 perioada de depunere a proiectelor în cadrul anumitor măsuri finanţate din axele prioritare 6 şi 7.

Astfel, beneficiarii vor putea accesa o perioadă de timp mai lungă finanţările acordate în cadrul mai multor obiective specifice. Astfel, pentru Axa prioritară 6, cele patru obiective specifice sunt: creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), sectorul distribuţie; reducerea consumului de energie la consumatorii industriali; reducerea consumului mediu de energie electrică la nivelul locuinţelor; creşterea economiilor în consumul de energie primară produsă în sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă.

În ceea ce priveşte Axa prioritară 7, obiectivul specific este creşterea eficienţei energetice în sistemele centralizate de transport şi distribuţie a energiei termice în oraşele selectate.

REI Finance Advisors şi REI International, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare), cât şi pe scheme de ajutor de stat.

REI Grup a atras finanţări pentru peste 250 de proiecte la nivel naţional, cu peste 100 de proiecte implementate şi o rată de success de 99%. În 2019, REI Grup a înregistrat proiecte aprobate în cuantum de 80 milioane euro, iar în acest an valoarea proiectelor aprobate va depăşi pragul de 200 milioane euro.

Sursa : news.ro

Euro a atins maximul istoric de 4,8184 lei pe unitate... AFIR: Beneficiarii PNDR 2020 nu trebuie să mai prezinte cazierul fiscal la depunerea cererilor de finanţare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x