Antena Căutare

Măsuri luate de China pentru susţinerea economiei afectată de epidemia provocată de coronavirus

Autorităţile din China au luat o serie de măsuri pentru a susţine economia afectată grav de epidemia provocată de coronavirus, care este pe cale să aibă un impact devastator asupra creşterii PIB în primul trimestru, transmite Reuters.

Banca Populară a Chinei încearcă să refacă încrederea investitorilor, pieţele mondiale reacţionând la posibilul impact negativ al virusului asupra avansului economiei mondiale.

Acestea sunt o parte din măsurile fiscale şi monetare adoptate de guvern şi de banca centrală de la declaşarea epidemiei:

Pe 3-4 februarie, banca centrală a suplimentat lichidităţile din piaţă cu 1.700 de miliarde de yuani (242,74 miliarde dolari), prin intermediul unor operaţiuni pe piaţa deschisă.

Pe 6 februarie, banca centrală a anunţat că se va folosi de instrumente precum reducerea anumitor rezerve obligatorii, înnoirea unor împrumuturi sau a unor discounturi, pentru a susţine sectoare economice cheie. Costul înnoirii unor împrumuturi, de 300 de miliarde de yuani, de către banca centrală pentru băncile comerciale este relativ scăzut. Banca centrală a cerut băncilor că plafoneze dobânzile la împrumuturile pentru unele firme la 3,15%, cu un punct procentual sub nivelul recent.

Ministerul de Finanţe a anunţat pe 9 februarie că guvernul a alocat o sumă totală de 71,85 de miliarde de yuani (10,26 miliarde dolari), până sâmbătă după-amiază, pentru combaterea virusului.

Ministerul de Finanţe a anunţat pe 1 februarie că materialele utilizate în mod direct pentru controlul epidemiei vor fi scutite de taxe de import în perioada 1 ianuarie-31 martie.

Importul donaţiilor, între care ambulanţe şi produse dezinfectante, va fi exceptat la rândul său de taxe vamale, TVA şi taxa pe consum, potrivit Ministerului de Finanţe.

Autoritatea de reglementare a pieţei obligaţiunilor din China va susţine în mod activ finanţarea prin obligaţiuni şi emiterea aestora de către companii afectate puternic de răpândirea rapidă a virusului. Asociaţia Naţională a Investitorilor Instituţional pe Piaţă a anunţat că va susţine companiile care au participat la limitarea răspândirii virusului. Asociaţia va permite companiilor afectate de virus să emită obligaţiuni şi să atragă fonduri prin intermediul altor instrumente, între care titluri garantate prin active.

Potrivit celor mai recente date, în China au avut loc peste 1.000 de decese din cauza coronavirusului, iar numărul persoanelor infectate a depăşit numărul de 42.600.

Sursa : news.ro

Foxconn, principalul producător de iPhone-uri, va relua o parte din producţia din China... INS: Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în decembrie 2019 cu 5,1%, la 3.340 lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x