Antena Căutare

Media: Peste 60 de ziare locale au fost inchise in doi ani de criza

In 2010, presa locala a pierdut peste 40 de publicatii, potrivit viceprese­din­telui Asociatiei Patronale a Editorilor Locali (APEL), Gruita Ienasoiu. De asemenea, bilantul mai indica si o reducere de personal de pana la 6.000 de angajati din industria mass-media din 2008 si pana in prezent. Mai mult, pu­blicitatea in presa scrisa s-a intors la jumatatea nivelului de acum sapte ani, respectiv 30 de milioane de euro. Dez­vol­tarea pe online ramane principala speranta de crestere.

Dupa mai bine de doi ani de la debutul crizei, unul din cele mai afectate domenii - mass-media - numara cu pana la 6.000 de angajati mai putin, conform estimarilor presedintelui FRJ Media - Sind, Cristi Godinac.

Daca anul trecut era considerat anul negru in istoria pre­sei, pe plan local peste 1.200 de jurnalisti ramanand fara job, anul 2010 se pare ca l-a depasit pe 2009.

Din cei aproximativ 22.000 de angajati cu carte de munca in industria mass-media, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), au mai ramas 15.000-16.000", spune Cristi Godinac.

La nivel central, trustu­rile de presa si-au restrans la minimum echipele redactionale, iar pe plan local multe redactii au fost inchise. Conform datelor com­paniei de monito­rizare a presei, Media Image Group, au dis­parut 54 de titluri locale de la debutul cri­zei si pana in luna octombrie anul cu­rent.

Numai in 2009 au fost inchise peste 20 de redactii, declara Cristi Godinac. De asemenea, vice­presedintele Aso­cia­tiei Patronale a Edi­to­rilor Locali (APEL), Gruita Ienasoiu, preci­zea­za ca anul acesta s-au inchis aproximativ 40-50 de publicatii locale.

Viitorul nu suna bine

Gruita Ienasoiu considera ca in 2010 presa locala a fost „molestata, bruscata, brutalizata, sicanata si sacaita". Perspectivele sunt si mai sumbre si nu se vede nicio urma de sprijin din partea autoritatilor pentru industria mass-media, ba din contra, comple­teaza Cristi Godinac. „Semnalele sunt negative, amintesc doar propunerea senatorului Ioan Ghise - «Legea jurnalistului» - si cel mai important semnal de la cel mai inalt nivel a fost atunci cand presa a fost inclusa in Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru ca reprezinta o vul­ne­rabilitate la adresa securitatii nationale", subliniaza Cristi Godinac. Acesta a mai spus ca, la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie, Aidan White, secretarul general al Federatiei Inter­nationale a Jurnalistilor, va veni intr-o misiune in Romania pentru a discuta cu autoritatile despre starea presei, dupa care va realiza un raport care va fi trimis catre institutiile europene printre care si Comisiei Europene.

Tot articolul, in Financiarul

Banca Mondiala: Romanii au trimis circa 40 de mil. $ in tara in ultimii sase ani... Piata auto: Vanzarile de masini noi au scazut in primele 11 luni cu 18,3%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x