Antena Căutare

Micii jucatori pe Bursa, sclavii Fiscului de la 1 iulie

Finantele au decis ca de la 1 iulie investorii pe piata de capital sa crediteze statul cu bani in avans si sa umple ghiseele administratiilor fiscale o data la trei luni, asta dupa ce isi calculeaza singuri obligatiile de plata. Brokerii nu anticipeaza iesiri masive de capital in sedintele bursiere care au mai ramas pana la 1 iulie, dar spun ca pe termen mediu si lung masurile descurajeaza micii investitori si vor sufoca piata.

Dupa ce ca in tara asta totul e gandit incat sa pierdem bani, acum mai pierdem si timpul. Cata minte sa ai sa transformi investitorii in roboti care sa stea la cozi la ghisee, mai ales ca impozitele pe castigurile de capital au o contributie derizorie in totalul bugetului de stat? Fara politici coerente pentru segmentul investitorilor de retail nu vom avea niciodata o bursa ca lumea", spune Octavian Dragolea, director in cadrul celei mai mari case de brokeraj independente, IFB Finwest.

Cele mai importante modificari ale Codului Fiscal care vor intra in vigoare de la 1 iulie sunt introducerea platii anticipate trimestriale a impozitului si eliminarea cotei de 1% care era aplicata castigurilor din vanzarea actiunilor detinute mai mult de un an.

Investitorii vor plati trimestrial un impozit de 16% pe castigul net obtinut din tranzactii cu titluri de valoare pe piata de capital, indiferent de perioada cat le-au detinut.
In plus, contribuabilii sunt obligati sa-si calculeze singuri impozitul si sa-l vireze la bugetul de stat pana la data de 25 din luna urmatoare fiecarui trimestru.

Pana acum, investitorii mergeau la ghiseele Fiscului o singura data pe an, pana la 25 mai, pentru a depune declaratiile fiscale. La sfarsitul fiecarui trimestru va avea loc o regularizare prin care va fi determinat impozitul de plata sau de restituit.

Tot articolul, in FINANCIARUL

Analistii bancari: tintele propuse de deficit bugetar nu pot fi atinse nici macar in 2012... Reducerile de venituri din privat, mai mari decat diminuarea cu 25% a salariului la stat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x