Antena Căutare

Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din omenire; femeile, marile perdante ale repartizării bogăţiei mondiale, denunţă Oxfam într-un raport înainte de Forumul de la Davos

Femeile sunt marile perdamte ale repartizării bogăţiei la nivel mondial, iar cei 2.153 de miliardari ai planetei sunt mai bogaţi decât 60% din populaţia lumii, denunţă luni într-un raport ONG-ul Oxfam, relatează AFP.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) subliniază că cei mai bogaţi 22 de oameni din lume sunt mai bogaţi în prezent decât toate femeile din Africa.

The world's 2,153 billionaires have more wealth than 4.6 billion people, says in a report released ahead of the World Economic Forum

— QuickTake by Bloomberg (@QuickTake)

”Femeile şi fetele se află între cei care profită cel mai puţin de sistemul economic actual”, subliniază Amitabh Behar, conducătorul Oxfam în India, care reprezintă anul acesta Oxfam la Forumul de la Davos.

Articolul continuă după reclamă

Raportul anual al Oxfam cu privire la inegalităţile mondiale este publicat în mod tradiţional chiar înainte de deschiderea, marţi, a celei de-a 50-a ediţii a World Economic Forum (WEF) la Davos, în Elveţia, întâlnirea tradiţională a elitei economice şi politice a globului, şi după un 2019 marcat de mari mişcări de contestare socială din Chile şi până în Orientul Mijlociu, trecând prin Franţa.

Potrivit Bloomberg, cel puţin 119 miliardari - a căror avere globală este estimată la aproximativ 500 de miliarde de dolari (451 de miliarde de euro) - sunt aşteptaţi la Davos în acest an.

”În vârful piramidei, miliarde de dolari se află în mâinile unui foarte mic grup de persoane, în principal bărbaţi”, deplânge Oxfam.

La nivel global, 2.153 de miliardari din lume deţin de-acum mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială, relevă raportul.

”Prăpastia între bogaţi şi săraci nu poate fi soluţionată fără politici deliberate de luptă împotriva inegalităţilor. Guvernele trebuie să se asigure că întreprinderile şi bogaţii îşi plătesc partea corectă de impozite”, subliniază Amitabh Behar.

”Inegalităţile indecente se află în centrul fracturilor şi conflictelor sociale peste tot în lume (...). Ele nu sunt o fatalitate, (ci) rezultatul politicilor (...) care reduc participarea celor mai bogaţi la efortul solidarităţii prin impozite şi fragilizează finanţarea serviciilor publice”, insistă la rândul său Pauline Leclère, o purtătoare de cuvânt a Oxfam France, citată în comunicat.

MUNCĂ NEPLĂTITĂ

Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodă are la bază date publicate de revista Forbes şi Banca Crédit suisse, dar care este contestată de unii economişti, 2.153 de persoane dispun de-acum de bogăţii mai mari decât cei mai săraci 4,6 miliarde de oameni de pe planetă.

De asemenea, averea a 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume ”corespunde cu mai mult decât dublului bogăţiilor cumulate” ale celor 6,9 miliarde de oameni mai puţin bogaţi, adică 92% din populaţia lumii, o concentrare care ”depşeşte îndatorarea” se precizează în raport.

”Femeile se află în prima linie a inegalităţilor din cauza unui sistem economic care le discriminează şi le cantonează în meseriile cele mai precare şi mai slab remunerate, începţâd cu sectorul îngrijirilor”, insistă Pauline Leclère.

Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile din lume nu pot avea un loc de muncă plătit ”din cauza unei încărcări prea importante a muncii de îngrijire la care sunt supuse în cadrul privat/familial”, faţă de doar 6% dintre bărbaţi.

Or între menaj, gătit, adunatul lemnelor şi adusul apei în ţările din Sud, ”valoarea monetară a muncii de îngrijire neplătite asigurate de către femei în vârstă de peste 15 ani reprezintă cel puţin 10.800 de miliarde de dolari anual, adică de trei ori valoarea sectorului digital la scară mondială”, estimează ONG-ul.

În Franţa, relevă Oxfam, şapte miliardari posedă mai mult decât 30% dintre cei mai săraci, iar 10% dintre cei mai bogaţi francezi concentrează jumătate din bogaţia ţării.

Sursa : news.ro

OMV Petrom a încheiat mai multe acorduri cadru cu Rompetrol Well Services în valoare totală de 23,48 milioane euro... Divizia de smartphone-uri Samsung are un nou şef...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x