Moody's a descoperit o "gaura" de 105 mld. euro in sistemul bancar spaniol

Agentia de rating Moody's estimeaza ca bancile spaniole au un deficit de capital de 70-105 miliarde euro, aproape dublu fata de suma din auditul independent ale carui rezultate au fost prezentate saptamana trecuta de guvernul de la Madrid, potrivit Bloomberg.

Astfel, bancile din Spania ar putea avea nevoie de recapitalizari cu o valoare totala cuprinsa intre 70 miliarde euro si 105 miliarde euro, pentru a absorbi pierderile cauzate de prabusirea pietei imobiliare si declinul economic si pentru a mentine ratele de adecvare a capitalului peste minimele legale.

Raportul de audit prezentat saptamana trecuta la Madrid indica un necesar de capital de 53,7 miliarde euro, cifra primita pozitiv pe piete. "Necesarul de recapitalizare publicat de Spania este sub estimarile la care am ajuns noi in scenariile economice adverse si foarte adverse. Daca participantii la piata vor fi sceptici in privinta testelor de stres, sentimentul negativ ar putea submina eforturile guvernului de a restaura increderea in solvabilitatea bancilor spaniole", comenteaza analistii Moody's intr-un raport.

Auditul bancilor spaniole a fost efectuat de compania de consultanta Oliver Wyman, care a analizat situatia a 14 institutii de credit. Expertiza independenta este una dintre conditiile acordului de finantare de 100 miliarde euro incheiat de guvernul spaniol cu UE pentu recapitalizarea bancilor.

Foto: Intactimages / EPA

Parteneri
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” a Marii Britanii. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa de Cambridge și Ducesa de Sussex au milioane de fani în întreaga lume, ele ar fi fost depășite la capitolul frumusețe, potrivit revistei Tatler. 
Catine.ro
Ultimele știri