Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Mugur Isărescu, adevărul despre trecerea României la euro. "Este un proces mult mai complicat"

Cu ocazia împlinirii a zece ani de la introducerea leului nou, Mugur Isărescu a vorbit despre situaţia economică a ţării şi despre moneda pe care o vor folosi românii peste zece ani.

www.opiniatimisoarei.ro

Cu ocazia împlinirii a zece ani de la introducerea leului nou, Mugur Isărescu a vorbit despre situaţia economică a ţării şi despre moneda pe care o vor folosi românii peste zece ani.

Potrivit gandul.info, guvernatorul Băncii Naţionale a României a spus că, cel mai probabil, peste zece ani România va avea ca monedă tot leul.

Isărescu a explicat faptul că pentru trecerea la euro trebuie să fim pregătiţi, inclusiv emoţional, pentru că nu este un proces similar denominării.

Povestea leului românesc: Cum arăta prima monedă autohtonă şi cum s-a transformat de-a lungul anilor

"Am văzut un sondaj la începutul anului 2005, înainte de trecerea la leul greu, ce părere au românii despre denominare. Două treimi spuneau că este o măsură bună, iar o treime manifesta frică, o plonjare în necunoscut. Această frică, rezervă, mai ales a celor care fuseseră martori ai unor schimbări cu caracter confiscativ - la noi n-a existat niciun proces de rotunjire, ci de tăiere de zerouri - această frică, care este iraţională, toate aceste anxietăţi au însemnat un risc. E o lecţie pe care trebuie s-o învăţăm, să luăm în calcul reacţia oamenilor", a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un seminar organizat pentru aniversarea a zece ani de la denominare.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Mugur Isărescu a afirmat că succesul unui astfel de proces depinde de o pregătire temeinică, referindu-se inclusiv la adoptarea euro, astfel că la momentul deciziei "trebuie să fim siguri că suntem foarte bine pregătiţi, inclusiv emoţional".

"Se demonstrează că un proces relativ mai simplu decât trecerea la euro, cel de denominare, care era de normalizare, de simplificare, poate crea probleme, iar populaţia are involuntar emoţii. În consecinţă, pledez din nou că discuţiile legate de trecerea la euro trebuie să se menţină la o anumită complexitate, avem un deficit în complexitate, cum spune un contemporan. Lucrurile trebuie explicate pe diverse canale, dar trecerea la euro este un proces mult mai complicat", a punctat Isărescu.

Sursa: gandul.info

Recomandari