Mugur Isarescu: "Daca am ucide finantarea in valuta, creditele pentru locuinte ar disparea"

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat, astazi, in cadrul unui forum de specialitate, ca ar fi o mare eroare sa fie stopata creditarea in valuta in cazul locuintelor, mentionand, totodata, ca un fond de pensii solid existent in Romania ar fi echivalent cu o investitie importanta pe termen lung.

"Solutia la finantarea pentru locuinte in Romania a aparut de la bancile-mama. Daca am ucide finantarea in valuta, finantarea pentru locuinte ar disparea. Bineinteles ca si riscul valutar este o problema, dar a pune frana la creditarea in valuta ar fi o mare eroare. La ce s-a referit Banca Nationala la un moment dat, se adresa creditului de consum. In cazul bancilor pentru constructia de locuinte, riscul valutar practic dispare deoarece creditele se dau in moneda nationala"


Pe de alta parte, oficialul BNR a adaugat ca existenta unui fond de pensii solid in Romania ar putea conduce la realizarea de investitii pe termen lung.

"N-avem un fond de pensii. Avem unul, dar foarte mic, putem spune insa ca avem buget de pensii. In tarile unde exista adevarate fonduri de pensii, acestea inseamna o investitie pe termen lung. Romania are o problema in privinta structurii economisirii", a mai spus Isarescu.

sursa: Jurnalul

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri