Antena Căutare

Mugur Isarescu: "Pericolul anului 2011 este seceta banilor"

Pericolul anului 2011 este sa mergem pe taramuri aride din punctul de vedere al fluxului de bani si, in conditiile in care nu reusim sa consolidam credibilitatea, s-ar putea sa trecem in partea cealalta, la seceta, chiar daca exista bani in lume, a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu acordat Money Channel.

Citeste principalele declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu:

* din punctul de vedere al fluxului de bani si, in conditiile in care nu reusim sa consolidam credibilitatea, s-ar putea sa trecem in partea cealalta, la seceta, chiar daca exista bani in lume. Sa ramai o tara in care sa nu intre banii si sa treci printr-o seceta aspra. Aceasta perspectiva exista in orice tara care nu respecta diciplina financiara. Nu avem cum sa majoram peste noapte economisirea interna la nivelul cheltuielilor curente. Atunci, o intreupere a fluxului de capitaluri poate sa genereze o intreaga seceta.

* Nu am avut neaparat iesiri masive de capital, datorita acordului de la Viena, dar nu am avut intrari, intr-o tara care era obisnuita sa traiasca din economisirea externa.

* 2011 aduce modificari substantiale. Daca cumva schimbam directia nu trebuie sa treaca mult timp pana sa revenim la situatia de la incep lui 2010. Corectiile majore se observa.

* Corectiile majore s-au facut, se vede la deficitul extern. Acest lucru este remarcabil si a fost recunoscut si de organismele internationale prin acea fraza : Romania nu mai are nevoie de corectii majore

* Cresterea exporturilor a reusit sa antreneze cresterea productiei industriale. Punctul nostru de vedere este ca am si asistat la o transformare structurala a expoorturilor

* O crestere economica care este antrenata de exporturi are niste avantaje - nu duce la dezechilibre externe, ci duce chiar la o echilbrare. Nu avem exporturi de tehnologie avansata, dar suntem pe componente auto, motoare electrice, telefoane. La inima ne poate crea o mica durere ca sunt produse ale companiilor straine. Eu sper ca exporturile de produse agricole, dupa ce va fi recastigata piata agroalimentara interna, vor creste, deoarece o tara cu atat teren agricol nu va mai fi importator net. Schimbarile in structura exporturilor vor continua.

Citeste pe Hotnews.ro interviul complet cu Mugur Isarescu

ANAF a inceput inspectii fiscale inopinate la companiile petroliere... Cele mai ineficiente 10 companii de stat insumeaza pierderi de 75% din PIB...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x