Antena Căutare

FOTO! O scurta istorie a banilor - de la cochilii de scoici pana la plata electronica

Ce sunt banii? Prin definitie, sunt o marfa care indeplineste functia sociala de echivalent general al tuturor marfurilor in procesul de schimb. Pe scurt, un obicet foarte valoiros. Insa, in ultimii 10.000 de ani, ideea de "ban" a avut o evolutie considerabila, de la troc si cochilii de scoici, pana la varianta electronica, de care beneficiem cu totii in ziua de astazi.

"Credeti ca banii sunt radacina tuturor relelor? V-ati intrebat vreodata care este radacina banului?", se intreba retoric scriitoarea de origine rusa Ayn Rand, in cartea sa "Atlas Shrugged". O intrebare interesanta, care ne face sa ne gandim la cat de importanti au fost banii in istoria omenirii si cum au ajuns sa aiba o identitate proprie. In prezent, exista cateva controverse in ceea ce priveste "adevarata istorie a banilor", multi cercetatori spunand ca ar trebui separata de cea a omenirii. Insa Alan Greenspan, un celebru economist american, este de parere ca cele doua domenii nu pot fi separate.

"Cand m-am hotarat sa scriu despre istoria banilor, i-am transmis acest lucru unui prieten mai cheltuitor, iar acesta mi-a spus: "Inteleg ce inseamna istoria banilor. De indata ce ai am, devin istorie". Din fericire, nu toti oamenii gandesc ca el", spunea amuzat economistul, in 2002, intr-un discurs tinut in cadrul expozitiei American Numismatic Society, din New York.

Inceputurile: trocul

Trocul reprezinta schimbul de servicii si resurse, cu beneficii comune, iar practica lui dateaza de acum zeci de mii de ani, poate chiar mai mult, sunt de parere unii istorici, care sustin ca urme ale originii sale se regasesc de la primele societati civilizate. Unii ar putea spune ca nici macar nu este o activitate pur umana. Plantele si animalele fac trocuri - in relatii simbiotice - de milioane de ani. In orice caz, trocul in randul oamenilor a insemnat, cu siguranta un episod ce a precedat inventia banilor. Chiar si astazi, guvernele si organizatiile folosesc trocul printr-un schimb de servicii si bunuri.

1200 i.e.n - cochilii de scoici

Prima utilizare a cochiliilor obtinute din scoici care traiau in apele Oceanului Pacific a fost in China. Din punct de vedere istoric, multe societati foloseau la acea vreme cochiliile pe post de valuta si chiar la jumatatea secolului XXI au fost gasite in Africa triburi care inca aveau aceasta forma de schimb.

1000 i.e.n - prima moneda de metal

La finalul Epocii de Piatra, chinezii au inceput sa manufactureze monede din metal si bronz, dupa modelul cochiliilor, avand, adesea, o gaura in mijloc, pentru a putea fi purtati mai usor. Monedele respective sunt considerate cele mai vechi din istoria banilor, ajungand, treptat, sa aiba forma circulara a celor moderni.

500 i.e.n - originile monedei moderne

In afara Chinei, monedele au evoluat din "bulgari" de argint, insa rapid au luat forma rotunda a celor de astazi, fiind imprimate cu figuri ale zeitatilor sau imparatilor, pentru a le oferi autenticitate. Aceste forme primitive de monede au aparut pentru prima data in Lydia, parte a Turciei, insa au fost imprumutate si dezvoltate rapid de catre locuitorii Greciei Antice, Persiei, Macedoniei si, putin mai tarziu, de Imperiul Roman. Spre deosebire de cele chinezesti, aceste noi monede erau manufacturate din metale pretioase, precum aur, argint si bronz.

118 i.e.n - banii din piele

Banii din piele au fost pentru prima data utilizati in China. Aveau marimea de 50 de cm si erau brodati in margini. Istoricii considera ca aceasta este prima forma a banilor de hartie.

806 - banii de hartie

Bineinteles, primii bani din hartie au aparut in China. Incepand cu secolul IX, si pana in 1500, chinezii au fost singurii care au folosit banii din hartie ca metoda de schimb valutar. In aceasta perioada, productia banilor din hartie a crescut rapid, atunci aparand pentru prima data termenii de "depreciere monetara" si "inflatie".

1816 - standardele aurului

Am ajuns in anul 1816 deoarece, pana in acest punct, nu au fost schimbari foarte mari. Moneda exista deja in Europa inca din Evul Mediu, dupa modelul celor din Lydia, dar si banii din hartie, dar care nu aveau o prea mare valoare. Insa, in acest an, in Anglia, valoarea banilor a fost declarata oficial dupa cantitatea de aur pe care statul o detinea. In Statele Unite, "Actul Standardelor Aurului" a fost adoptat oficial in 1900, ceea ce a ajutat la deschiderea unei banci centrale.

1930 - finalul epocii "aurului"

"Marea depresiune" din anii '30, resimtita la nivel mondial, a marcat finalul epocii standardelor aurului, deoarece acesta se devalorificase. De atunci, a inceput o noua epoca a banilor, noi termeni economici si o moneda menita sa permita tranzactii la nivel mondial.

Astazi, banii indeplinesc trei functii de baza, conform The Economist. In primul rand, este un mijloc de schimb, pentru achizitionarea de bunuri si servicii; apoi, trebuie sa aiba o valoare si sa poata fi folositi in orice moment (conturi bancare, economii); si, nu in ultimul rand, sa fie o unitate de masura.

Nu rata GALERIA FOTO de mai sus!

Foto: designboom.com

Bulgaria vrea ca pretul la carburanti sa depinda de puterea de cumparare ... "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai..." România are un potenţial turistic de 9 MILIARDE de euro anual...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x