Antena Căutare

Oamenii de afaceri: Executivul a legiferat saracia intr-o tara bogata

Masurile pe care premierul le-a prezentat ieri in Parlament nu tin cont de faptul ca in Romania exista resurse financiare importante, dar care nu sunt „exploatate” de stat.

Premierul Emil Boc a declarat ieri, cu prilejul asumarii raspunderii Guvernului pe cele doua legi de diminuare a salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, ca neaplicarea actelor normative ar duce automat la majorarea taxelor.

Evitarea unor astfel de masuri depinde, dupa cum au precizat de nenumarate ori reprezentantii puterii, de aplicarea neintarziata a reducerii pensiilor si a salariilor angajatilor din sistemul de stat, deoarece trebuie ca si acestia sa plateasca pretul crizei, sectorul privat achitand deja acest cost.

Mediul de afaceri si analistii considera insa ca oricum se va ajunge, in scurt timp, la cresterea TVA si a cotei unice, iar economia privata va continua sa plateasca la randul sau pretul crizei.

Ce spun oamenii de afaceri

• Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania: „Cred ca TVA si cota unica vor creste pentru ca presiunea sociala este foarte mare. De asemenea, cred ca este necesara si scaderea salariilor. Noi, mediul privat, suntem inca victimele masurilor care s-au luat inainte de aceasta guvernare. Pe mine ma afecteaza foarte mult pentru ca imi scad vanzarile".

• Iuliean Hornet, administrator al Eco Hornet SRL, producator de centrale termice, spune ca mediul de afaceri va fi „distrus" in cazul in care guvernul va mari nivelul taxarii. „Eu niciodata nu ma astept sa creasca. Nu exista putere de cumparare nici la cota actuala. N-ar indrazni, numai un tampit ar face asa ceva", a declarat Hornet.

• Jack Cutisteanu, directorul general al Petprod: „Nu cred ca vor creste TVA si cota unica pentru ca ne vom adanci puternic in recesiune. Mediul privat va continua sa plateasca pretul recesiunii datorita micsorarii consumului".

• Maria Grapini, presedintele Pasmatex: „Din nefericire, daca nu trece motiunea de cenzura vom vedea o crestere a TVA si a cotei unice, care si asa nu mai exista. Masurile absolut aberante nu rezolva problema, pentru ca nu vor avea surse la buget. Singura sansa este sa treaca motiunea si sa se vina cu un program coerent, chiar si cu TVA diferentiat. De exemplu, TVA mai mare pentru produsele de lux si mai mic pentru medicamente si alimente. Mediul privat este in stransa legatura cu acest pachet de masuri, suporta consecintele si plateste in continuare pretul crizei. Fara putere de cumparare nu putem sa functionam. Declaratia premierului ca mediul privat nu va mai plati este o fraza populista si nu face decat sa incaiere categoriile sociale".

• Dan Sucu, directorul general al Mobexpert, spune ca nici nu vrea sa se gandeasca la marirea TVA si a cotei unice, cel putin deocamdata, in schimb, asteapta rezultatele politicii guvernului de diminuare a cheltuielilor publice si de fiscalizare a zonelor gri din economie. Acesta a adaugat ca mediul privat plateste in continuare pretul crizei, prin faptul ca dispar clientii.

Tot articolul, in Financiarul

Maxim istoric pentru dolar! Leul continua sa piarda "batalia" cu euro... Bucuresti: Cooperativa "Munca in zadar", cu bani publici de asfaltari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x