Oficial! Banca nu îţi va putea reţine din salariu dacă eşti executat silit

 

Reținerile din salariile persoanelor fizice, în baza executărilor silite, vor fi făcute direct de către angajatori, astfel că poprirea conturilor va fi posibilă mai rar, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de Camera Deputaților. Inițiatorii documentului vor, în acest fel, să se evite situațiile în care atât angajatorul, cât și banca fac rețineri salariale, depășindu-se limitele stabilite de lege.

Prevederile fac parte dintr-o Propunere legislativă privind unele măsuri de efectuare a reținerilor din veniturile obținute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă, în baza unor titluri executorii. Aceasta a fost respinsă de Senat în 2014, însă marți a fost adoptată de Camera Deputaților, astfel că, pentru a se aplica, mai are nevoie doar de semnătura președintelui țării.

Veniturile salariaților vor putea fi supuse executării silite doar prin rețineri directe efectuate de angajatori, fără a se ajunge din start la poprirea conturilor bancare. „Veniturile unei persoane fizice obținute în baza unor contracte privind raporturi de muncă pot fi executate silit numai în baza unor sentințe judecătorești învestite cu formulă executorie, prin birourile executorilor judecătorești, în condițiile legii”, dispune proiectul.

Totodată, executorii judecătorești vor trebui să se asigure în permanență că același titlu nu este pus în executare și de către angajator, și de către banca la care datornicul își are contul, excepție urmând să facă doar veniturile ce nu reprezintă drepturi salariale. Așadar, odată ce angajatorul efectuează reținerile salariale, veniturile care ajung în contul salariatului nu vor mai putea fi executate silit, indiferent de motiv.

„Veniturile debitorilor [din contracte privind raporturi de muncă], virate în conturile lor bancare, de către plătitorii acestor drepturi, după efectuarea reținerilor din acestea în baza unui titlu executoriu, potrivit legii, nu mai pot face obiectul nici unei alte rețineri ulterioare, sub nici un motiv”, este subliniat în propunerea de act normativ ce urmează să ajungă, pentru promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Reținerile salariale făcute direct de către angajatori vor trebui să fie virate fie titularului titlului executoriu, fie într-un cont bancar indicat de executorul judecătoresc. Potrivit documentul amintit, virarea sumelor va fi făcută cel târziu a doua zi după operarea reținerilor.

Poprirea conturilor, posibilă doar dacă se obțin și alte venituri

În cazul în care datornicul obține și alte venituri, în afară de cele de natură salarială, executorii judecătorești vor avea, totuși, și varianta extinderii executării silite asupra conturilor bancare. Practic, executorii vor fi obligați să verifice dacă veniturile suplimentare nu sunt de natură salarială și dacă n-au mai făcut obiectul unor rețineri anterioare.

Prescripția și executarea silită

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI! 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe