Antena Căutare

ONG: Biserica si celelalte culte reprezinta un adevarat paradis fiscal

Daca masurile de austeritate au trecut precum un tavalug peste toate zonele care beneficiaza de finantare bugetara, exista o parte a tarii ferita de criza. In timp ce toate institutiile statului sunt obligate sa reduca personalul si salariile, masurile de taiere a cheltuielilor afectand toata tara, cultele religioase continua sa beneficieze de exceptii fiscale importante si nejustificate, afirma reprezentantii Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), care propun taxarea cultelor si restrictionarea finantarii lor de catre stat.



Care sunt argumentele ASUR

In primul rand, in momentul de fata, cultele religioase recunoscute, desi ofera multe tipuri de servicii, toate sunt scutite de taxe si impozite. Se oficiaza botezuri, nunti, inmormantari, pomeniri, binecuvantari, rugaciuni speciale etc., pentru care se percep sume diverse, dar toate nefiscalizate.

In al doilea rand, cultele detin o serie de monopoluri, cum ar fi cel al comertului cu obiecte de cult. Spre exemplu, fabrica de lumanari a Arhiepiscopiei Bucurestilor are capacitatea de a produce lumanari nu numai pentru toate subunitatile ei (protoierii, parohii, manastiri si schituri), dar si pentru alte eparhii ortodoxe romane din tara si strainatate.

In afara de monopolul lumanarilor, toate cultele religioase au activitati economice neimpozitate, unul dintre domeniile cu castiguri importante nefiscalizate fiind cel al turismului ecumenic. Astfel, daca ar fi sa fugim de criza intr-o tara straina, „statul in stat" creat de cultele religioase recunoscute in Romania ofera o reala alternativa.

Tot articolul, in Financiarul

VIDEO! Videanu: "Va asigur ca nu vom renunta la cota unica"... Suspendarea acordului dintre Ungaria si FMI se va face simtit si in Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x