Antena Căutare

Pagubitii FNI, sustinuti de FMI

Fondul Monetar International (FMI) a cerut Guvernului sa plateasca de la buget despagubirile pe care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a fost obligata in instanta sa le achite deponentilor FNI.



"Fondul Monetar International a cerut ca statul sa suporte plata despagubirilor catre deponentii la FNI impuse Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, invocand ca bugetul acestei institutii nu permite efectuarea unor astfel de plati", au declarat sursele citate.

Insa Guvernul considera ca, asa cum statutul de structura independenta a blocat taierea salariilor pentru angajatii CNVM, acelasi statut atrage si obligatii, precum respectarea deciziilor instantei judecatoresti, sustin sursele citate de Mediafax.

Problemele sunt insa foarte complicate. In toamna anului trecut, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost obligata prin sentinta definitiva si executorie emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa achite despagubiri catre cei 130.798 de reclamanti in dosarul FNI. Suma exacta nu a fost insa calculata, insa este estimata undeva la 50-60 de milioane de euro, cu mult peste bugetul comisiei, care asteapta o solutie din partea Guvernului.

Pe de alta parte, obligatiile de plata ale CEC Bank fata de deponentii FNI au fost preluate in 2001 de AVAS. Din acest motiv, AVAS are conturile blocate de fostii deponenti FNI, iar miercuri, Executivul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca toate cheltuielile de functionare si de personal ale AVAS, inclusiv cele pentru reprezentarea Romaniei in fata Curtii de Arbitraj, vor fi asigurate integral de la bugetul de stat.

sursa: Jurnalul.ro

foto: Intact Images

Jeffrey Franks: Romania a indeplinit sarcinile privind deficitul bugetar... Tot mai multe proiecte rezidentiale intra in insolventa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x