Dupa ce pe Wall Street bursa Nasdaq a inchis luni cu o pierdere de 6,9%, iar indicele S&P 500 a picat 6,66%, panica s-a generalizat ieri pe toate pietele financiare ale lumii. In Asia, actiunile evoluau "in dinti de fierastrau", iar la Seul bursa a scazut la un moment dat cu 10%, dupa ce fondurile de investitii au inceput sa vanda actiuni gandindu-se ca clientii isi vor retrage banii pentru a-si prezerva capitalul. La Hong Kong caderea a fost de 5,66%, insa la Tokyo si Shanghai pierderile erau de doar 1,68% si, respectiv 0,03%. Aurul a ajuns la un nou record, de 1.780 de dolari pe uncie, iar banca Goldman Sachs a anuntat o estimare de pret de 1.860 de dolari pe uncia de aur pentru 2012.
Petrolul se ieftinea si el, ajungand la 79 de dolari pe baril, in scadere cu 6 dolari fata de nivelul de dinainte de retrogradarea ratingului SUA de catre Standard&Poor's. La Bucuresti, la un moment dat bursa se prabusea cu 11%, pentru ca la final sa termine cu un minus de 3,4%.
In ultimele trei sedinte bursiere BVB a pierdut 14,741 miliarde lei, circa 3,45 miliarde euro din capitalizare. Scaderile de la Bucuresti nu au legatura cu evolutia economiei romanesti, iar Stere Farmache, presedintele BVB, a indicat ca scaderea este o consecinta a turbulentelor de pe pietele internationale. "BVB nu este o bursa izolata, este conectata la pietele financiare internationale, investitorii de la Bucuresti sunt investitori si pe alte piete si atunci cand apar astfel de turbulente, reactia lor se propaga pe pietele unde au investit."
Totul parea sa se prabuseasca, ba chiar sa se repete dezastrul din toamna lui 2008, de dupa falimentul bancii de investitii Lehman Brothers. Insa totul s-a inversat, dupa ce actiunile s-au ieftinit atat de mult incat investitorii au inceput sa cumpere masiv actiuni ieftine la companii foarte profitabile. Bursa de la Paris a trecut pe plus cu 1,81%, la Londra se inregistra o crestere de 1,2%, iar la Frankfurth se raporta o scadere slaba de 0,1%. Ovidiu Fer, analist la compania de brokeraj Wood&Co, crede insa ca raul nu a trecut si ca trendul descendent ar putea dura mai mult de un an. "Este foarte foarte greu de estimatat. Oricum, prin reducerea ratingului SUA trebuie sa se schimbe un pic sistemul de referinta", a mai spus analistul.
Citeste articolul integral in Jurnalul!