Antena Căutare

Panica in Grecia: 5 miliarde de euro retrasi de la banci intr-o saptamana

Cetatenii au inceput sa intre in panica in Grecia, in timp ce politicienii taraganeaza formarea guvernului interimar.



Anuntul soc, de saptamana trecuta, al premierului George Papandreou privind organizarea unui referendum asupra pachetului de ajutor financiar extern i-a convins pe oameni isi retraga banii din banca.

"Multi oameni si-au retras banii joi si vineri, iar bancile au avut dificultati in asigurarea lichiditatilor pentru a acoperi cererea. Unii clienti au cerut sume de 600.000-700.000 de euro pentru a le lua acasa", a spus un bancher.

Institutia de credit a ridicat dobanzile pana la 7% pe an pentru a convinge populatia sa-si pastreze banii in conturi.

Tot mai multi greci se tem ca sistemul bancar se va prabusi si ca vor pierde banii daca Grecia este nevoita sa renunte la euro. Liderii europeni au avertizat Atena ca tara trebuie sa arate angajament pentru implementarea masurilor de austeritate convenite inainte de a primi urmatoarea transa de ajutor extern. Guvernul elen a avertizat anterior ca mai are bani pentru acoperirea cheltuielilor doar pana in luna decembrie.

Guvernatorul bancii centrale a Greciei a facut un apel public pentru constituirea unui nou guvern, situatie foarte rara, si a avertizat ca in joc este statutul tarii de membra a zonei euro.

Studiu GfK: Peste jumatate dintre romani reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite... Europa este amenintata de "o noua faza de recesiune"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x