Antena Căutare

Panica in Grecia: Peste 700 mil. euro, retrasi din banci intr-o zi

Grecii au retras luni din banci peste 700 milioane de euro, potrivit unor discutii intre presedintele elen, Karolos Papoulias, si liderii partidelor, in cadrul carora seful statului a transmis un avertisment al Bancii Centrale ca teama populatiei s-ar putea transforma in panica.

Grecii retrag bani din banci aparent din cauza temerilor fata de o devalorizare rapida in cazul in care tara paraseste "Zona Euro", arata transcriptul negocierilor avute luni de Papoulias cu liderii politici. "Mi-a spus (oficialii Bancii Centrale a Greciei, n.r.) ca nu exista panica, dar exista o teama puternica, care se poate transforma in panica. Retragerile si iesirile pana la ora 16:00, cand am vorbit cu el, se situau la 700 milioane de euro. Provopoulos se asteapta la iesiri totale de circa 800 de milioane de euro", a spus presedintele elen.

In ultimii doi ani, grecii au retras din banci in medie circa 2-3 miliarde de euro lunar, insa in ianuarie au depasit 5 miliarde de euro. Potrivit ultimelor date ale bancii centrale, depozitele totale ale companiilor si populatiei in Grecia se ridicau la 165,36 miliarde de euro la finele lunii martie. La finele lui 2009, aceste depozite totalizau 245 miliiarde de euro.

Karolos Papoulias a cerut, marti, organizarea de noi alegeri anticipate in Grecia, dupa ce partidele nu au ajuns la un acord pentru formarea unui guvern, din cauza opozitiei unor formatiuni fata de masurile de austeritate adoptate in cadrul pachetelor de ajutor financiar extern.

Iar sondajele arata ca stanga radicala va obtine si mai multe mandate decat a castigat la alegerile din 6 mai, situatie care a redus increderea in capacitatea Greciei de a ramane in zona euro, lovind puternic cotatiile pe bursele europene si cursul euro.

Foto: Intactimages / EPA

Leul, din minim in minim istoric: 4,4463 lei/€... Romania a blocat conturile varului presedintelui Siriei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x