Antena Căutare

Paste de peste 300 milioane de euro

Comerciantii din piete si supermarketuri au avut incasari ca inainte de inceperea crizei.

In ciuda crizei economice cu care ne confruntam, romanii au golit si anul acesta rafturile magazinelor. Chiar daca pretul cozonacilor si al carnii de miel a crescut cu 10%, respectiv 20% fata de anul trecut, romanii au avut si anul acesta o masa imbelsugata.

Crescatorii autohtoni au scos la vanzare pe piata romaneasca anul acesta circa 3 milioane de miei si iezi. Pretul carnii de miel a diferit de la o zona la alta, in functie de cantitate si de momentul in care este cumparata carnea de miel.

Daca anul trecut, la producator, carnea de miel in carcasa avea un pret de 15,1 lei pe kilogram, anul acesta a fost cu 30% mai mare, din cauza costului ridicat al furajelor. Pentru mieii in viu, preturile au crescut cu circa 20%, ajungand de la 9 lei anul trecut la 11 lei pe kilogram anul acesta, unii ciobani fiind hotarati sa nu lase pretul mai jos de 15 lei pe kg in viu si 25 de lei pe kg in carcasa.

Daca luam in considerare ca un miel taiat a avut in jur de 15 kilograme, iar un kilogram de carne de miel a costat in medie 20 de lei, reiese ca numai pentru friptura de miel romanii au platit peste 210 milioane de euro.

In aceasta perioada se vand de zece ori mai multi cozonaci si pasca decat intr-o luna obisnuita din an, insa piata este in scadere, din cauza puterii diminuate de cumparare a romanilor. Circa 7,5 milioane de cozonaci au ajuns pe mesele romanilor, o cantitate similara cu cea de anul trecut (7 milioane de bucati).

Pretul cozonacilor traditionali a fost, in medie, cu zece procente mai ridicat decat anul trecut, cand cozonacii s-au vandut cu sume cuprinse intre 4 si 35 de lei, principala cauza fiind cresterea preturilor la materiile prime. In aceasta perioada s-a observat o crestere a vanzarilor de mixuri pentru cozonaci, respectiv amestecuri de nuca, cacao, rahat, ceea ce arata ca romanii doresc tot mai mult sa faca acasa cozonacii", a declarat presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popescu.

La un pretul mediu de 15 lei, reiese ca pentru cei 7,5 milioane de cozonaci romanii au platit circa 27 de milioane de euro.

Tot articolul, in Jurnalul National

Euro, la minimul ultimelor 13 luni!... INS: Romania are cele mai proaste drumuri din Europa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x