Antena Căutare

Pelerinaj la Palate. Companiile straine vin in valuri la Presedinte si Premier

Intr-o tara normala, este firesc, teoretic, ca prim-ministrul sau presedintele sa discute cu reprezentanti ai mediului de afaceri , numai ca modul in care actuala guvernare abor­dea­za aceasta tema ridica unele sem­ne de in­tre­bare.

De exemplu, in ulti­me­le patru luni premierul Emil Boc a avut in­tre­­­vederi cu reprezentanti a patru com­pa­nii straine, ultimul fiind Igor Zyuzin - seful grupului rus Mechel -, dar cu nicio firma autohtona.

In plus, in jurul aces­tor intrevederi s-a creat o adeva­ra­ta secre­to­ma­nie. Presa nu are acces nici macar pentru oportunitati de imagini, iar comunicatele oficiale ne informeaza, de exemplu, despre intentia guvernului de a dezvolta „un me­diu de afaceri prietenos" sau despre in­tentia firmelor straine de a continua investitiile in tara noastra. Surse guver­na­mentale spun insa ca discutiile se axeaza, de regula, pe subiecte precum ajutoarele de stat ori parteneriatul public-privat.

De remarcat este si faptul ca pe vremea guver­narii Tariceanu actualul presedinte condamna astfel de intalniri ale premie­rului cu sefi din companii private, pe motiv ca guvernul negociaza cu „gru­puri de interese", in detrimentul cetate­nilor. In timpul guvernarii PDL, atat la Palatul Victoria, cat si la Palatul Cotroceni sunt primite in fiecare luna firme straine, iar discutiile nu sunt facute publice.

Igor Zyuzin, presedintele Consiliului de Ad­ministratie si actionar majoritar al Grupului Me­chel, a fost primit marti seara la Palatul Victoria. Pre­sa nu a avut acces nici macar pentru imagini. Singurele informatii oficiale legate de acest subiect au fost transmise intr-un comunicat lacunar, postat pe site-ul institutiei.

„Suntem interesati sa dez­vol­tam un mediu de afaceri prietenos in Romania", a declarat premierul Emil Boc, potrivit sursei citate.

In context, seful Executivului a amintit de impo­zitul pe profit de 16%, neimpozitarea profitului re­investit, concomitent cu dezvoltarea parteneriatelor public-private si continuarea absorbtiei fondurilor europene".

Din acelasi comunicat reiese ca Grupul Mechel este interesat sa isi continue activitatea de aproape 10 ani de pe piata romaneasca si are in vedere consolidarea investitiilor in Romania. Delegatia Grupului Mechel a fost ieri si la Palatul Cotroceni.

Tot articolul, in Financiarul

Pagubele produse de epidemia E.coli depasesc 400 mil. €... Leul isi continua deprecierea. Vezi cursul BNR!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x