Noul imprumut este o linie de credit multi-valuta pe termen mediu, cu maturitate de 3 ani si posibilitate de prelungire pentru inca doi ani consecutivi.
"Tranzactia a fost suprasubscrisa semnificativ, fiind initial lansata pentru o suma de 750 mil. Euro", precizeaza reprezentantii Petrom.
Acestia adauga ca marja initiala a fost stabilita la 1,90% pe an peste rata de referinta.
Creditul urmeaza sa fie utilizat pentru "acoperirea nevoilor generale ale companiei", inclusiv pentru finantarea programului curent de investitii.
Petrom are un program de investitii anual de circa 1 mld. Euro si, dupa anunta insasi Mariana Gheorghe, directorul general al companiei intr-un interviu acordat in vara antena3.ro, mizeaza pe un cash flow de circa 1 mld. Euro pe an.
In acelasi interviu, cel mai puternic executiv din Romania explica faptul ca Petrom a rambursat mai devreme catre bancile finantatoare din creditele care deveneau scadente in 2012.
Petrom avea la finele lunii septembrie un grad confortabil de indatorare de 11%, in conditiile in care de la privatizarea companiei in 2004 acesta "nu a sarit de 16%", explica reprezentantii subsidiarei locale a grupului austriac OMV.
La data de 23 noiembrie 2011, creditele contractate și neutilizate, disponibile grupului Petrom, se ridica la aproximativ 1 mld. Euro.
"Prin extinderea programului de finantare ne mentinem pozitia financiara solida, intr-un mediu cu volatilitate ridicata. Suntem cel mai mare investitor din sectorul energetic romanesc, cu investitii anuale de peste 1 mld. Euro in ultimii 6 ani. Investitiile noastre au avut o pondere considerabila de circa 3 - 4% in investitiile totale din Romania in 2010", a declarat Daniel Turnheim, directorul financiar al Petrom (foto).
Compania petroliera este angajata intr-un program de investitii care merge atat in directia operatiunilor de explorare - productie, unde si-a propus revigorarea zacamintelor de titei si de gaze, aici principalele directii fiind cresterea productiei din unele perimetre, investitii in descoperirea de noi resurse de gaz dupa succese promitatoare in zona Olteniei, dar si a unor indicii care a indreptat atentia Petrom si a Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera din lume, asupra perimetrului Neptun din apele adanci ale Marii Negre.
O alta directie de investitii este zona productiei de energie electrica prin intrarea pe piata cu centrala electrica alimentata cu gaze de la Petrobrazi si a parcurilor eoliene din Dobrogea. In fine, compania deruleaza investitii de modernizare si de optimizare a activitatii rafinariei Petrobrazi, care ar trebui sa devina eficienta si financiar pana in 2014, in conditiile in care Petrom a decis anul trecut inchiderea celeilalte rafinarii din portofoliu - Arpechim Pitesti.
Potrivit nr. 2 din Petrom, contractarea acestei linii de credit in ciuda contextului de piata volatile confirma increderea bancilor in capacitatile financiare ale Petrom.
Compania traverseaza cel mai bun an de la infiintarea sa, raportand pentru primele noua luni cel mai bun profit din istoria sa, de 700 mil. Euro, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezultat favorizat mai ales de cresterea pretului titeiului pe plan international.
Pe piata locala de finantari corporatiste, creditul luat de Petrom nu are termen de comparatie chiar si fata de anii anteriori crizei. In ultimul an se remarca finantarile luate de A & D Pharma, cel mai mare jucator din piata farma, care a contractat un credit de 150 mil. Euro, si grupul de telecomunicatii RCS & RDS, care a luat in primavara un imprumut sindicalizat in valoare de 206 mil. Dolari, si un altul in valoare de 125 mil. Euro.
Grupul austriac OMV controleaza un pachet de 51% din Petrom, unde statul mai detine un pahcet de circa 20%, o pondere apropiate avand si Fondul Proprietatea, creat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati in timpul regimului comunist.
Sursa: Antena3
Iasi: Un constructor vinde apartamente in rate, doar cu buletinul... Elena Udrea cumpara smartphone-uri pentru angajatii MT pe bani europeni...