Desi multe tari europene inca nu si-au revenit din criza, in unele deja se remarca daca nu crestere usoara a preturilor, macar o incetinire a ritmului de depreciere a valorii locuintelor.
Aceste piete includ state precum Danemarca, Olanda, Franta, Slovacia, Spania, Polonia, Rusia, Islanda, Bulgaria, Romania si Lituania. Totusi, ultimele doua, chiar daca si-au redus viteza de cadere, continua sa se mentina in topul pietelor rezidentiale „inflationiste" din Europa.
In acest sens, Romania (Bucuresti) pare sa se fi rupt in fruntea plutonului cu cele mai mari scaderi de preturi inregistrate pe parcursul primului semestru al acestui an. Conform datelor furnizate de Colliers, valoarea medie a unui metru patrat pentru o locuinta noua s-a diminuat in primele sase luni cu 10%, fata de nivelul inregistrat la finalul anului trecut. Pe piata locuinteor vechi (din Bucuresti), scaderea preturilor a fost mai lenta, de 3,1% potrivit imobiliare.ro, dar oricum mult peste nivelul de varf negativ atins in Europa, de -1,7% in Irlanda.
La nivel national, reducerea a fost si mai mare, de 5,3% conform indicelui imobiliare.ro, ceea ce pozitioneaza tara noastra pe primul loc in ceea ce priveste „deflatia" rezidentiala la nivel european.
In primul semestru, pretul mediu la locuintele noi a scazut de la 1.300 euro/mp (fara TVA) la sfarsitul lunii decembrie 2009 la 1.170 euro/mp la finalul lui iunie 2010, potrivit calculelor Colliers, bazate pe evolutia preturilor intr-un numar de 37 de ansambluri rezidentiale cu peste 200 de unitati fiecare, localizate in Bucuresti si imprejurimi (Pipera, Prelungirea Ghencea).
La nivel national, indicele imobiliare.ro indica la sase luni un nivel de 1.163 euro/mp (in prezent fiind de 1.116 euro/mp).
Tot articolul, in Financiarul
Prognoza pentru cresterea PIB in UE: +1,8%, de la 1%. Romania: -1,9%, de la -0,5%... Contributiile sociale si impozitele din Romania, printre cele mai mari din UE...