Antena Căutare

Potrivit angajamentelor fata de FMI, salariile vor creste abia din 2012

In Scrisoarea-cadru pentru bugetul pe anul urmator, guvernul schiteaza evolutia principalilor indicatori macroeconomici. Cheltuielile de personal scad in 2011 cu aproximativ 4%.

Guvernul ii amageste pe bugetari ca in 2011 cei care nu vor fi dati afara vor avea parte de o mari­re a salariilor. Cifrele Ministerului Finantelor arata insa ca anul viitor fondurile se vor diminua cu 4,5%, iar o crestere este anuntata abia pentru anul electoral 2012. Cum reducerea este mai mare decat procentul disponibilizarilor stabilite cu FMI, nu este exclus sa ne asteptam la un nou val de concedieri.

Bugetarii care vor scapa de con­ce­di­erile din sistemul public isi vor vedea marite salariile in cel mai bun caz in 2012.

Scrisoarea-cadru privind contextul ma­cro­eco­nomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2011 si a estimarilor pentru anii 2012-2014", do­cument semnat de noul ministru al Fi­nan­­telor Publice, Gheorghe Ialomi­tia­nu, arata ca sumele destinate cheltuielilor de personal vor scadea anul viitor, si abia peste doi ani ar putea inregistra o usoara crestere.

Printre putinele cifre apropiate de realitate privind evolutia bugetara din a doua jumatate a anului, dupa cum reiese si din analiza realizata de Consiliul Fiscal, este cea privind cheltuielile de personal, care s-au redus din cauza valului de concedieri efectuate potrivit acordului incheiat cu FMI. Tinta asumata de guvern este renuntarea la 74.000 de angajati din sistemul public, respectiv scaderea pana la pragul de 1,290 milioane de bugetari.

Anul urmator, inca 15.000 de persoane ar urma sa ramana fara loc de munca. Re­pre­zentantii Puterii au afirmat in mai multe randuri ca, daca acest plan de reduceri va fi respectat, atunci exista conditii ca in 2011 sa poata creste salariile, astfel incat diminuarea de 25% aplicata in acest an sa fie atenuata sau chiar absor­bita.

Promisiunile par insa fanteziste, deoa­rece guvernul a luat in calcul o cres­tere economica in anii urmatori bazata pe estimari cel putin nerealiste in viziunea specialistilor si a mediului de afaceri.

Urmeaza noi concedieri?

Guvernul a estimat pentru finalul acestui an cheltuieli de personal in valoare de 42,199 miliarde de lei, cu 3,471 miliarde de lei mai putin decat in ianuarie. Desi in 2011 vor fi dati afara de cinci ori mai putini bugetari decat in acest an, respectiv 15.000 (1,1%), costurile vor fi reduse cu inca aproape 2 miliarde de lei, pana la 40,287 miliarde de lei (4,5%).

Tot articolul, in Financiarul

Apartamentele s-au ieftinit cu pana la 7% in septembrie... Ghetea: Bancile vor incepe goana pentru atragerea clientilor de la concurenta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x