Antena Căutare

Prețul gazelor naturale în Europa a atins un nivel record. Care este cauza acestei creșteri

Prețul gazelor naturale a atins un record aboslut, pe fondul războiului din Ucraina. Contractele de referință futures au ajuns până la 194 de euro un megawatt/oră.

Prețul gazelor naturale la nivel european a atins un nivel record

Shutterstock

Pe 2 martie 2022 prețul gazelor naturale la nivel european a atins un nivel record. Creșterea a fost cu 60% față de ziua precedentă.

Cotaţiile la gaze naturale au atins un nivel record pe fondul temerilor că sancţiunile impuse Rusiei de către statele Uniunii Europene ar putea afecta livrările de gaze.

Citește și: De ce au crescut facturile la energie și care sunt soluțiile. Explicațiile consultantului economic Adrian Măniuțiu

Cotaţiile la gaze au atins un nivel record

În zua de 2 martie 2022 la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze au atins nivelul record de 185 euro pe tonă, depăşind recordul precedent de 184,95 atins în luna decembrie a anului 2021.

„Evoluţia preţului de miercuri nu se bazează pe schimbările fundamentale legate de echilibrul pieţei gazelor din Europa, principala cauză fiind percepţia la o sporire a riscului sancţiunilor europene care să afecteze exporturile de energie ale Rusiei”, a apreciat Leon Izbicki, analist la Energy Aspects, potrivit Reuters.

Totuși, analistul de piaţă la Independent Commodity Intelligence Services a afirmat că fluxurile de conducte ruseşti către Europa continuă să funcţioneze în mod normal.

Citește și: Cine va putea beneficia de ajutorul statului pentru gaze, energie electrică și combustibil prin legea consumatorului vulnerabil

Klaus Iohannis: Dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată

Președintele Klaus Iohannis a avut parte d eo discuție cu Președintele CE, unde au vorbit despre dependența Uniunii Europene de gazul rusesc

„Doamna Președintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.

Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna Președintă aceste chestiuni.

Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană.

În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească.

Și, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, și subliniez, este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative, și am găsit înțelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil.

În acest sens, se vede practic imediat cât de important a fost Actul Delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la Taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziție bună spre o economie verde. Și mulțumesc mult pentru această abordare pe care am avut-o în comun!”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește informații actualizate despre război pe observatornews.ro.

Horoscopul zen al lunii iunie. Cum reușesc nativii să treacă peste probleme în această vară
Dacă nu credeai până acum, există chiar și un horoscop zen al lunii iunie. De fapt, îl...
Horoscopul zilei de 1 iunie 2023. Gemenii sunt sfătuiți să facă ce le place cu adevărat. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 iunie 2023 spune că Gemenii sunt sfătuiți să facă ce le place cu...
Parteneri
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x