Antena Căutare

Previziune sumbra: Relansarea creditarii, abia in ultima parte a anului 2011

Desi spreadurile de dobanda la produsele acordate de banci populatiei si firmelor au scazut in ultimul timp, analistii sunt de parere ca neincrederea consumatorilor, alimentata de spectrul somajului si al diminuarii veniturilor, nu va face posibila o reluare substantiala a creditarii mai devreme de a doua jumatate a lui 2011. In opinia lor, ratele de crestere anuale nu vor mai ajunge la nivelul anterior declansarii crizei, ci se vor plasa la aproximativ 10%.



Marjele la euro pentru populatie, in crestere

Diferenta dintre dobanzile medii la creditele si depozitele in lei acordate populatiei a ajuns in luna aprilie la 4,08 puncte procentuale, pe fondul diminuarii mai rapide a costului mediu la credite, de 11,9%, in scadere cu 2,6 p.p. fata de martie si cu 4,73 p.p. fata de finalul anului trecut.

Spreadul in lei pentru persoane fizice atinsese un maxim in luna septembrie 2009 de 7,57%, un moment in care costul mediu al creditelor ajunsese la 17,83%, iar depozitele erau remunerate, in medie, cu 10,26%.

In acelasi timp, minimul atins de aceasta marja a fost inregistrat in februarie 2009, 2,37%, pe fondul nevoii de finantare a bancilor de pe piata interna.

In acelasi timp, diferenta dintre dobanzile medii la creditele si depozitele in euro acordate populatiei a inregistrat o usoara crestere in ultimele luni, pe fondul majorarii costului imprumuturilor.

In aprilie 2010, spreadul se plasa la 3,08%, in usoara crestere atat fata de martie, cu 0,31 p.p., cat si comparativ cu finalul anului trecut, cu 0,37 p.p. De la declansarea crizei, nivelul maxim al acestei marje a fost atins in august 2009, 4,11%, pe fondul cresterii costului mediu al creditelor.

Tot articolul, in Financiarul

Leul se prabuseste! BNR: 1 Euro=4,2180 lei... Taierile lefurilor si pensiilor se duc pe dobanzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x