Antena Căutare

"Prietenii coeziunii": Soarta bugetului european, dezbatuta la Bucuresti

Prim-ministrii statelor UE prezenti la Bucuresti, pentru discutii privind alocarile europene pentru 2014-2020, au semnat la finalul dezbaterilor o Declaratie comuna, in care insista pentru mentinerea unui "nivel corespunzator" al finantarii, in scopul cresterii economice si crearii de locuri de munca.

Prin acest mesaj comun, statele membre ale grupului "Prietenii coeziunii" urmaresc sustinerea unui nivel corepunzator de finantare a politicii alocarilor, pentru garantarea raspunsului adecvat la nevoile specifice ale tarilor membre si regiunilor UE.

Premierii statelor membre UE prezenti la Bucuresti vor pregati astfel un demers comun, in perspectiva discutiilor de la Consiliul European, din 28-29 iunie, unde va fi analizat cadrul financiar multianual al UE.

Basescu i-a explicat lui Barroso de ce Romania sta prost cu absorbtia

Presedintele Traian Basescu a reluat in intrevederea cu presedintele CE, Jose Barroso, solicitarea Romaniei de a fi prelungita cu un an perioada in care pot fi folositi banii europeni din exercitiul 2007-2013, inmanandu-i si o informare scrisa privind cauzele nivelului scazut al absorbtiei.

"Revenind la ultimul nostru Consiliu, sincer vorbind, am vrea sa facem pasii necesari sa obtinem un plus de trei ani pentru executia bugetului actual pentru ca Romania risca sa nu absoarba toti banii alocati de UE. Si avem mai multe explicatii de ce se intampla asa. Daca sunteti interesat, aici aveti o situatie informala ", i-a spus seful statului presedintelui Comisiei Europene. Basescu a adaugat ca informarea transmisa este pentru ca Barroso sa aiba un istoric al situatiei din Romaniei.

Barroso l-a asigurat pe Basescu ca va acorda toata atentia informarii pe care i-a transmis-o, asa cum face intotdeauna cu documentele primite de la acesta. "Da, o sa ma uit la ea cu toata atentia, asa cum fac intotdeauna cu propunerile dumneavoastra", a spus Barroso.

Ponta: Problema Romaniei este lipsa de capacitate a autoritatilor

Premierul Victor Ponta a declarat, la finalul reuniunii de la Bucuresti a liderilor europeni, ca Romania va primi din partea Uniunii Europene sume importante pentru politica agricola comuna, in perioada 2014-2020, dar problema autoritatilor de la Bucuresti este lipsa de capacitate in a absorbi fonduri.

"Din primele propuneri si discutii in cadrul Comisiei Europene, Romania va primi pe politica agricola comuna o suma chiar mai mare la plati directe. In zona fondurilor de coeziune, exact aceasta este batalia pe care cele 15 state o dau in perioada urmatoare, iar batalia pentru care s-au adunat aici la Bucuresti este de a pastra actualul nivel de finantare al proiectelor de coeziunei", a spus Ponta.

"Problema Romaniei nu este reducerea fondurilor, in primul rand, ci lipsa noastra de capacitate de absortie a acestor fonduri. O spun fara niciun fel de bucurie, suntem pe ultimul loc, asta a fost situatia pe care mi-a prezentat-o si astazi presedintele Barroso si sincer, intrebarea este: Vrem fonduri? Dar putem sa le cheltuim, putem sa le absorbim? Ori asta tine de o schimbare fundamentala in ceea ce priveste capacitatea institutionala si administrativa a Romaniei, asta incercam sa implementam pentru 2014", a adaugat Ponta.

Foto: Intactimages

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut cu peste 800 de milioane euro... Miliardarii rusi cumpara Grecia turistica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x