Antena Căutare

Prima dauna totala, de 20.000 €, pentru o asigurare obligatorie a locuintei

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit, luni, prima dauna totala pentru un imobil asigurat printr-o polita obligatorie, in suma de 20.000 de euro, pentru o casa din Avrig, judetul Sibiu, distrusa in urma unei inundatii, anunta Mediafax, citand cun comunicat al PAID.

Polita a fost incheiata la 28 decembrie, cu intrare in vigoare la 1 ianuarie 2011, pentru o locuinta de tip A, construita in 1995 si situata pe valea Avrigului. Proprietarul nu va putea reconstrui locuinta in aceeasi zona, expusa riscului de inundatii.

Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a locuintei, in urma inundatiei produse in localitatea Avrig in data de 10 spre 11 iunie. Avizarea dosarului de dauna s-a realizat in 14 iunie si instrumentarea acestuia a fost finalizata in urma cu o saptamana", se arata intr-un comunicat al PAID.

Compania care a vandut polita in numele PAID si care s-a ocupat de instrumentarea dosarului de dauna este Credit Europe Asigurari, unul dintre actionarii societatii.

Inundatia a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fost distruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie. In orasul Avrig sunt 5.979 de locuinte, insa polite PAD au fost incheiate doar pentru 201 dintre acestea.

La 1 august, portofoliul PAID numara 780.268 de polite obligatorii. In perioada 15 iulie 2010-1 august 2011, numarul dosarelor avizate a ajuns la 55, iar PAID a platit despagubiri pentru 23 dintre acestea, in suma de peste 170.000 de lei.

Proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.

Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Francul elvetian, la un nou maxim: 3,82 lei/Sfr!... Depunerea formularului 112, doar electronic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x