- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vineri este prima zi cu preţuri ale poliţelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) teoretic libere, dar şi cu o grilă de preţuri orientative fixată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după şase luni de tarife îngheţate, printr-o decizie a fostului guvern, la presiunea patronilor de firme de transport.
Perioada de îngheţare nu a fost prelungită de teama Comisiei Europene, existând informaţii legate de pericolul unei proceduri de infringement din cauza intervenţiei Executivului pe o piaţă liberă şi cu actori 100% privaţi, însă piaţa RCA va fi în curând schimbată de o nouă lege, aflată la un pas de forma finală în Parlament, informează news.ro
Miercuri, în mod ciudat pentru o piaţă teoretic liberă, pe care preţurile ar trebui să rezulte din raportul dintre cerere şi ofertă, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat tarife de referinţă pentru poliţele RCA.
Chiar şefii din ASF admit că este vorba doar de preţuri orientative şi nu este clar ce se va întâmpla cu o companie de asigurări care aplică un tarif dublu, de exemplu, faţă de cel orientativ.
”Noile tarife stabilite au un nivel orientativ şi au la bază datele statistice individuale, datele statistice agregate la nivel de piaţă şi metodologia de calcul”, a declarat miercuri prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, într-o conferinţă de presă privind prezentarea tarifelor de referinţă aferente poliţelor RCA.
Pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei.
Joi, preşedintele Consiliului Concurenţei a menţionat că instituţia pe care o conduce urmează să monitorizeze sectorul în perioada următoare, împreună cu ASF.
”ASF-ul ne-a spus: preţurile nu s-au dus până la maximum, erau substanţial sub acele nivele maxime. Din punctul acesta de vedere ar părea că piaţa totuşi a funcţionat. În acelaşi timp, ei au luat măsuri de asanare în piaţă. Lucrurile par să fii progresat în aceste şase luni în care a fost îngheţată piaţa”, a spus Chiriţoiu.
Potrivit cifrelor anunţate de ASF, pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).
Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).
Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).
”În acest fel se stabileşte un reper pentru tarifele de primă aferente poliţelor RCA. Acest tarif poate fi utilizat atât de către consumatori, care vor avea astfel la îndemână un instrument de comparaţie pentru ofertele societăţilor de asigurare, cât şi de către asigurătorii care doresc să intre pe piaţa RCA sau de către alte părţi interesate”, spun reprezentanţii ASF.
Tarifele de referinţă au un caracter orientativ şi sunt calculate pe baza datelor cu privire la poliţe (perioada 2012-2016) şi la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizaţi să practice RCA la data 31 decembrie 2016.
Mamele cu drepturi de autor primesc bani mai puţini de la stat! Cum se calculează indemnizaţia... Seism în Vrancea: Cutremurul de vineri seară a avut o replică cu magnitudinea 3,4...