Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Proiectul liberalilor de reducere a TVA de la 19 la 16 la sută s-a întors ca un bumerang în Parlament

De la 1 ianuarie, TVA ar putea scădea de la 19, la 16 la sută. Liberalii nu erau pregătiţi pentru asta, deşi proiectul le aparţine. A fost depus când erau în Opoziţie, iar astăzi au căzut în propria capcană.

PSD a susţinut proiectul în Comisia de buget, iar mâine plenul Camerei Deputaţilor va stabili dacă taxa pe valoare adăugată va fi redusă inclusiv la alimente.

Proiectul a fost propus în iunie, de către Florin Roman, liderul deputaţilor PNL. Atunci, liberalii erau în Opoziţie şi cereau reducerea TVA de la 19, la 16 la sută, dar şi aplicarea unei cote TVA de 9% pentru băuturi, mai puțin cele alcoolice, şi de 5% pentru anumite produse alimentare.

Calculele de atunci nu se mai potrivesc. Ajunşi la putere, liberalii au anunţat deja că bugetul nu mai suportă nicio cheltuială suplimentară, iar reducerea TVA nu a intrat în proiectul deja redactat. Aşa că au încercat să amâne votul.

Lucian Heiuş, deputat PNL: Încă nu avem o fişă financiară la acest proiect de act normativ. Nu avem un punct de vedere al Guvernului care să ne spună impactul bugetar

Bogdan Iulian Huţucă, PNL: Asistăm la un joc politic. Astăzi e o confruntare politică şi atât

Liberalii le reproşează social-democraţilor că au refuzat să reducă TVA, deşi au promis că taxa va scădea de la 19 la 18 la sută. Nu reuşesc însă să răstoarne majoritatea din comisie, iar proiectul primeşte vot favorabil.

Mâine, Camera Deputaţilor va decide dacă taxa pe valoare adăugată scade de la 1 ianuarie.

Ludovic Orban, premierul României: Nu vom vota acest proiect, chiar daca apartine unui coleg de-al nostru

Klaus Iohannis, preşedintele României: În acest moment, bugetul României pur şi simplu nu îşi permite o reducere a TVA. De azi pe mâine să scădem TVA-ul, nu mi s-ar părea un lucru bun

Dacă proiectul va fi adoptat, scăderea TVA la 16 la sută se va aplica pentru majoritatea produselor. De la îmbrăcăminte, până la autovehicule.

Iar la alimente, un coş care conţine produse de bază în valoare de 100 de lei - precum pâine, carne, făină, ulei, cartofi şi zahăr - se va ieftini cu puţin peste 4 lei. La mai multe cumpărături, suma economisită poate fi semnificativă pentru o familie.

Specialiştii însă nu văd cu ochi buni scăderea TVA.

Adrian Câciu, analist economic: Încasările din venituri fiscale sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem evaziune fiscală foarte mare. O să am o scădere de venituri din TVA, ceea ce îmi creşte deficitul

Taxa pe valoare adăugată a scăzut în 2016, de la 24 la 20 la sută. Un an mai târziu, TVA ajungea la 19 procente.

Recomandari