- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fabian Zuleeg, economist-sef al EPC, spune ca este importanta intelegerea presiunilor actuale asupra finantelor publice ale statelor UE, dar si factorii care vor afecta stabilitatea economica pe termen lung si mediu.
„Competitivitatea economiilor europene, guvernarea lor si posibilitatea de a realiza reforme structurale pentru a face fata provocarilor vor influenta capacitatea statelor de a avea economii sustenabile pe termen lung. Asta va decide si succesul sau esecul monedei euro", a afirmat Zuleeg in preambulul studiului.
Indexul Sustenabilitatii Economice Europene foloseste sase parametri, cu evaluari pe termen scurt, mediu si lung: deficit, datorie suverana, crestere, competitivitate, buna guvernanta/coruptie si costurile procesului de imbatranire.
In fruntea clasamentului se afla statele nordice, inclusiv Estonia - singurul nou stat membru din zona superioara.
Grecia este ultima din clasament, avand rezultate foarte proaste in fiecare din cei sase sase parametri luati in considerare. De asemenea, sunt in pericol state din zona euro, despre care se stie ca au probleme curente: Italia, Portugalia sau Spania.
„Axa" coruptiei din Balcani
Pentru statele din afara zonei euro se remarca dezechilibre externe in cazul tuturor, insa dificultatile cele mai mari vin din probleme specifice.
In cazul Ungariei, este mentionat managementul economic prost, care a dus la cel mai mare nivel al datoriei dintre toate statele membre noi.
Letonia a avut mult de suferit in urma caderii pietei imobiliare si a deficitelor interne.
In cazul Romaniei, este amintita ingrijorarea in privinta guvernantei. Concret, aceasta inseamna gradul ridicat de coruptie. In clasamentele pe domenii separate, Romania este pe ultimul loc la acest capitol, cu un indice similar Bulgariei si Greciei.
Tot articolul, in Financiarul
Moody's inca crediteaza Romania. Cele patru criterii pentru stabilirea ratingului de tara... Loteria, obligata sa renunte la cadastrul de lux...