Bucureștiul este de departe cel mai important centru economic al țării, așa că aici zona construcțiilor office este mereu în dezvoltare. Chiar și cu nenumărate multinaționale și companii românești mari cu sediile în Capitală, clădirile de birouri rămân în continuare goale.
Rata de neocupare în clădirile de birouri din Capitală se situează în prezent la 9,5%, un nivel mai scăzut față de anii trecuți, dar suficient de crescut încât să fie problematic pentru unii investitori. Care zone sunt cele mai căutate și ce vor companiile de la imobilele în care își desfășoară activitatea?
Birourile din clasa A, cele mai căutate
Pretențiile companiilor au crescut în ultimii ani, iar în prezent sunt la mare căutare birourile din clasa A. La această categorie, rata de neocupare în București este de doar 7,1%. Procentul este unul atât de scăzut, datorită numărului tot mai mare de investitori, dar și faptului că unele multinaționale s-au mutat din clădiri mai vechi în unele moderne, din clasa A.
„Sunt mari jucători care s-au mutat din clădiri foarte vechi, clădiri industriale transformate în spaţii de birouri la începutul anilor 2000. Era o necesitate pentru aceşti chiriaşi să treacă la clădiri de clasa A. Probabil că 70% din piaţă sunt cereri reale de spaţii pentru jucătorii care se măresc şi pentru nou veniţi şi 30% sunt necesitatea mutării biroului dintr-un spaţiu care nu mai corespunde“, declara Liviu Tudor, proprietarul parcurilor de birouri West Gate și Novo Park.
Standardele sunt stabilite de BOMA (Building Owners and Managers Association), o organizație profesională din SUA, care clasifică imobilele în clasele A, B și C. Cele mai căutate clădiri sunt cele din clasa A, care, în afară de spațiu și dotări, includ și spaţii comerciale şi de servicii, sisteme de monitorizare şi administrare automatizată, dar și lifturi cu perioada de aşteptare sub 30 de secunde, sisteme de securitate şi pază, finisajele specifice cu podea înaltă prin care trec toate cablurile. Pentru a primi standardul de clasa A, o clădire trebuie să fie și accesibilă, să se situeze în apropierea mijloacelor de transport în comun.
Dacă proprietarii sau managerii clădirilor de birouri nu țin cont de aceste cereri din partea pieței, imobilele vor rămâne neocupate, iar chiriașii existenți se vor reorienta.
Unde vor să aibă sediile cele mai multe dintre companii
Un alt motiv pentru care unele clădiri de birouri rămân goale este reprezentat de zona în care se află. Cele mai căutate sunt zona de Vest, cu un grad de neocupare de doar 4,6% și zona de Nord, cu 6,6%. În aceste zone accesul angajaților este facil, deoarece există o infrastructură de transport – atât cu mașina personală, cât și cu mijloace de transport în comun (autobuz, tramvai, metrou) – un factor important pentru companii.
În cazul în care imobilele se află în zone greu accesibile pentru angajați, companiile trebuei să le asigure transportul, motiv pentru care unele clădiri rămân în continuare goale.
Cele mai multe tranzacţii din acest trimestru s-au realizat în zonele Nord şi Pipera, peste 69.000 mp, iar 64% din cererea totală a fost tranzacţionată în clădiri de clasa A, se arată într-un raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE citat de News.ro. Același raport arată că stocul modern de spaţii de birouri este estimat la 2,65 milioane de metri pătrați, din care 44% sunt spaţii de birouri de clasa A. CBRE prognozează că în 2017 se vor mai livra aproximativ 300.000 mp de spații de birouri, cu 14% mai puțin decât cei 350.000 de metri pătrați livrați anul trecut.
În contextul creșterii economice, se preconizează că gradul de neocupare al spațiilor de birouri va scădea în continuare, însă pentru asta dezvoltatori trebuie să țină cont și de pretențiile companiilor.
Sursa foto: Shutterstock
Cum poți să înlături stresul financiar și să îți regăsești optimismul... Patru greșeli frecvente pe care le fac antreprenorii și care duc la falimentul afacerilor din agricultură...