Antena Căutare

Razboiul Rompetrol: statul ataca cu conventia de emisiune, kazahii se apara cu ordonanta

Razboiul dintre statul roman si kazahii care controleaza grupul Rompetrol ajunge in instanta, du­pa ce premierul Emil Boc a anun­tat ca Ministerul Finantelor si ANAF au primit deja mandat sa atace ho­tararile Adunarii Generale de la finele lunii trecute, prin care actionarii Rom­petrol Rafinare (RRC) au aprobat conver­sia in actiuni a obligatiunilor nerascum­parate.

Statul roman mizeaza, in conflictul cu grupul Rompetrol, ca instanta de ju­decata va tine cont de prevederile con­ventiei de emisiune incheiate in 2003 intre Minis­terul Finantelor si Rompetrol Rafinare (RRC), potrivit careia compania are posi­bilitatea de a opta fie pentru rascum­para­rea totala a obligatiunilor inainte de scadenta, fie pentru conversia totala a obliga­tiunilor in actiuni.

Conventia de emisiune nu a fost fa­cuta publica, dar o serie de detalii legate de aceasta reies dintr-o de­cizie recenta a Co­misiei Na­tionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin care s-a respins contestatia for­mu­lata de Rompetrol la o hotarare an­terioara a Comi­siei, care blo­case pro­cesul de delistare a companiei Rom­pe­trol Rafi­nare de la bursa. „Statul ro­man va con­tes­ta in instanta toate actiunile efectuate de Rom­petrol, care sunt in afara actelor nor­mative in vigoare in Romania si vom re­cupera prin instanta aceste sume", a declarat pre­mierul Emil Boc.

Reprezentantii guvernului spun, de altfel, ca au informat grupul Rompetrol la inceputul lunii august, in momentul in care Rompetrol Rafinare a facut o pla­ta partiala de 54 de milioane de euro, ca odata manifestata optiunea de rascum­parare inainte de scadenta, aceasta nu poate fi decat integrala, potrivit preve­derilor conventiei. Valoarea totala a obli­gatiunilor emise in 2003 era de 571 de milioane de euro.

Din decizia CNVM reiese totodata si faptul ca interesul statului roman in ras­cumpararea totala a obligatiunilor sau in convertirea lor in actiuni la scadenta a con­stituit un aspect retinut si de catre Con­siliul Concurentei intr-o decizie din 2005 privind sprijinul financiar acordat de Ministerul Finantelor pen­tru Rompe­trol Rafinare.

Con­siliul Con­curentei a de­cis la acea data ca „sprijinul finan­ciar ce se acor­da Rompetrol Rafinare Con­stan­ta sub for­ma conver­siei in obliga­tiuni a datoriilor catre bugetul de stat nu con­stituie ajutor de stat, deoarece statul actio­nea­za ca un cre­ditor privat, care ur­mareste recupe­ra­rea crean­tei deti­nu­te".

Tot articolul, in Financiarul

Certificatul de urbanism pentru proiectul Rosia Montana, "legal si valid"... Curs valutar: Leu incepe saptamana cu o depreciere fata de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x