Antena Căutare

Rectificare fara logica: Guvernul a taiat din banii pentru cofinantarea proiectelor europene din Educatie si Sanatate

Membrii Cabinetului Boc au gasit de cuviinta sa prezinte public doar partea optimista din procesul de rectificare. Astfel au omis sa spuna ca au taiat din banii destinati pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile. Prim-ministrul a insistat in schimb asupra faptului ca asigurarea cofinantarii este unul dintre principalele obiective urmarite prin rectificarea bugetara.

Contrar declaratiilor facute public de catre premierul Emil Boc si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, mai multe ministere au fost nevoite sa renunte la o parte din fondurile alocate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN).

Imediat dupa adoptarea ordonantei care cuprindea aceste modificari, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca „nu s-au luat bani de la cofinantarea proiectelor europene, nu s-au redus bani...". Prin rectifi­carea bugetara „nu se taie niciun euro de la cofinantarea proiectelor europene", a sustinut si premierul Emil Boc.

Din textul ordonantei adoptate in sedinta de miercuri reiese ca situatia prezentata de guvernanti este doar partial adevarata. In urma rectificarii, de la mai multe ministre, printre care Educatia si Sanatatea, au fost reduse sumele alocate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile. In total, 433 de milioane de lei destinate acestui tip de cheltuieli au fost transferati de guvern catre alte prioritati.

Mai exact, Ministerul Sanatatii a pierdut 57 de milioane de lei, repre­zentand mai mult de jumatate din suma (de 99 de milioane de lei) alocata la inceputul anului, prin bugetul de stat. Sume care puteau fi utilizate pentru a asigura demararea unor proiecte finan­tate in totalitate din bani europeni. Ministerul Educatiei a pierdut 80 de milioane de lei, iar Ministerul Muncii 59 de milioane de lei. Ordonanta cuprinde si unele inadvertente.

Tot articolul, in Financiarul

Romania, pe locul 8 in UE in functie de fondurile europene atrase in agricultura anul trecut... Datoria publica a Romaniei a scazut cu 1,5 miliarde de lei in iunie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x