Redresarea economică modestă a Greciei, deturnată de coronavirus: FMI anticipează o contracţie a PIB de 10% şi o rată a şomajului de peste 22%

Optimismul revenise în Grecia după 10 ani de dificultăţi economice extreme, tulburări sociale şi perspective economice dificile, dar pandemia de coronavirus îi face pe greci să fie şi mai îngrijoraţi în privinţa viitorului, relatează CNBC.

Fondul Monetar Internaţional anticipează că economia elenă se va contracta în acest an cu 10%, iar rata şomajului va urca la 22,3%.

”Mă aşteptă să devin şomer”, a declarat un grec în vârstă de 34 de ani, Vassilis, care lucrează de 11 ani în turism, din care în ultimii trei prezentând comorile ascunse ale Greciei turiştilor străini. El a spus că tururile culinare, prin care turiştii erau conduşi în pieţele deschise şi restaurantele locale, erau cele mai populare.

”Ne aşteptam să avem cel mai bun sezon din istorie (în vară), peste datele record obţinute anul trecut. Aşa că de vină este numai virusul”, a spus Vassilis, care se teme pentru cariera sa.

”Chiar şi în perioada de vârf a crizei economice am avut serviciu”, a spus el.

Grecia a solicitat primul ajutor financiar în urmă cu 10 ni, în aprilie 2010 şi a avut nevoie de trei programe de susţinere financiară, condiţionate de măsuri stricte de austeritate, ultimul încheiat în august 2018.

În ultimul timp, economia a dat semne de redresare. PIB-ul a crescut anul trecut cu 1,9%, iar rata şomajului a fost de 17,3%, cu mult sub nivelul ce 27,5% atins în 2013, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.

Pandemia de coronavirus va inversa însă redresarea modestă, potrivit FMI.

“Situaţia coronavirusului va deturna mult-aşteptata redresare a economiei elene”, a afirmat Athanasia Kokkinogeni, analist senior pentru Europa la firma de cercetare DuckerFrontier.

Grecia este una dintre ţările care au impus rapid măsuri stricte de distanţare socială pentru a preveni răspândirea virusului, iar experţi britanici în domeniul sănătăţii afirmă că acest lucru a contribuit la numărul relativ mic de cazuri apărute în statul elen.

Măsurile au blocat însă sectorul turismului.

”Turismul şi industria călătoriilor au o contribuţie de 21% la economia Greciei. Din cauza pandemiei, este închisă pentru turismul din UE şi din afara UE... riscând să provoace o recesiune puternică a economiei elene puternic îndatorată şi pierderi mari de locuri de muncă în turism şi servicii”, a spus Kokkinogeni.

Fără turişti, industria este în pauză. Dar venirea turiştilor străini în Grecia riscă să provoace creşterea cazurilor de coronavirus.

Citește și
gabriela cristea imbracata in mov
Ce face Gabriela Cristea de când toată familia ei este infectată cu Covid-19. Prezentatoarea TV a dezvăluit prin ce trece cu fetele
Ce face Gabriela Cristea de când toată familia ei este infectată cu Covid-19. Prezentatoarea TV a dezvăluit prin ce trece cu fetele
Patrizia Paglieri, Francesco si Irina Fodor, la Asia Express - Drumul Imparatilor
Patrizia Paglieri are un iubit mai tânăr decât ea. Cine e bărbatul cu care concurenta Asia Express are o relație de patru ani
Patrizia Paglieri are un iubit mai tânăr decât ea. Cine e bărbatul cu care concurenta Asia Express are o relație de patru ani
colaj de fotografii cu anamaria prodan
Din ce a făcut Anamaria Prodan cei mai mulți bani și în ce investește acum impresara
Din ce a făcut Anamaria Prodan cei mai mulți bani și în ce investește acum impresara
Mai multe articole

În consecinţă, guvernul grec vrea să stabilească un set comun de proceduri de sănătate, cu alte state eurpene, pentru a readuce încrederea în rândul vizitatorilor străini, protejând în acelaşi timp lucrătorii locali.

Turismul are o contribuţie de 10%-11% la PIB-ul european, angajând 27 de milioane de persoane, direct sau indirect, în special în ţările din sudul Europei.

Săptămâna trecută, comisarul UE Thierry Breton a spus parlamentarilor europeni că din cauza Covid-19 industria europeană a turismului ”se confruntă cu riscul clar al intrării în faliment a unor companii şi cu pierderea de locuri de muncă”.

Grecia intenţionează să redeschidă sectorul turismului în luna iulie. Majoritatea turiştilor vizitează ţara mediteraneeană începând din luna martie. Grecia a luat măsurile de izolare începând din 23 martie.

Sursa : news.ro

Culorile sezonului de primăvară-vară 2022. Care sunt datele oferite de raportul Institutului Pantone Fashion Color Trend
Culorile sezonului de primăvară-vară 2022 au fost dezvăluite de prestigiosul raport al...
Zodii ghinioniste în ziua de 22 octombrie 2021. 3 nativi care se vor confrunta cu probleme
Trei nativi se numără printre acele zodii ghinioniste în ziua de 22 octombrie 2021. Aceștia...
Parteneri
Tartă cu dovleac copt și nuci. Desertul parfumat al toamnei
Unul dintre cele mai simple, delicioase și aromate deserturi de toamnă este rețeta de tartă cu dovleac copt și nuci. Crusta crocantă din aluat fraged umplută cu o cremă de dovleac copt și un decor frumos din nuci cu semințe de dovleac, transformă acest desert într-un spectacol de toamnă minunat.
Catine.ro
Ultimele știri