- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Guvernul intentioneaza sa aplice de la 1 iulie noi masuri menite sa atraga bani la bugetul de stat. Analiza Executivului arata ca masurile vizeaza persoanele fizice, nu si mediul de afaceri, si ca fara aceste venituri suplimentare la buget 10.000 de locuri de munca ar fi in pericol.
In realitate, aceste masuri inseamna o crestere a taxelor si impozitelor, mii de locuri de munca vor fi in pericol, iar puterea de cumparare va fi grav afectata.
Cotele de cheltuieli forfetare la stabilirea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala vor scadea de la 40% la 20% si, mai mult, se vor plati contributiile sociale obligatorii si impozitul la fel ca pentru cartea de munca pentru cei a caror activitate se desfasoara similar cu cea a unui angajat.
Ce spune ordonanta: „Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit (...) si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile (...), locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit (...)". Pentru cei in aceasta situatie, in mare parte persoane care lucreaza in mass-media si publicitate, ordonanta de urgenta prevede ca „se aplica regulile de determinare a impozitului si a contributiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza".
Singura diferenta intre cartea de munca si drepturile de autor va ramane plafonul neimpozabil de 20%. Peste 72.000 de persoane vor fi afectate de aceasta masura, prin care guvernul spera sa castige la buget 10,5 milioane de lei (2,5 mil. euro) in sase luni.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, in cazul in care firma platitoare ajunge in insolventa sau nu achita contributiile si al carei patrimoniu nu acopera sumele datorate, beneficiarul veniturilor din drepturi de autor este pasibil de plata tuturor contributiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile incasate. La un venit anual de 30.000 de lei, un beneficiar ar putea datora statului in jur de 25.000 de lei.
Cum vor fi afectate drepturile de autor
O persoana care ia in prezent 1.500 de lei net pe drepturi de autor (D.A.) (la care angajatorul a platit deja 10% la stat, adica 166,6 lei), dupa ce se deduc cheltuielile forfetare, mai are de luat 6 lei de la Administratia Financiara.
Dupa aplicarea noii legi, persoanele cu drepturi de autor vor mai incasa pe D.A. doar aproximativ 1.234 de lei, rezultand o scadere a veniturilor cu 265 de lei, adica o suma mai mica cu aproximativ 17,73%. Asta in conditiile in care platitorul de venit va suporta diferenta de impozit de la 166,6 lei (10%) la 479,16 lei, cat ar reprezenta contributiile angajatorului la un salariu brut de 1.666,66 de lei.
Tot articolul, in FINANCIARUL
Micii jucatori pe Bursa, sclavii Fiscului de la 1 iulie... Surse: Fiscul aplica sechestru asigurator pe bunurile Realitatea Media pentru o datorie de 16 milioane de RON...